Rendkívüli konzisztórium kezdődött a Vatikánban

 Több mint 160 bíboros vesz részt azon a rendkívüli konzisztóriumon, amelyet II. János Pál pápa hívott össze. A világ minden tájáról érkező főpapok az egyház jövőjéről és számos aktuális kérdésről is tárgyalnak a pápai városban. Egyedül a pápa utódlásának témája tabu.

A világ minden tájáról összegyűlt bíborosok megkezdték négynapos találkozójukat Rómában, hogy megtárgyalják a katolikus egyház jövőjét - jelentette a BBC. A rendkívüli konzisztórium intézményét II. János Pál pápa vezette be pápaságának kezdetén.

A találkozón a bíborosok, a pápa legközelebbi tanácsadói olyam témákról fejtik ki véleményüket, mint az egyház pénzügyeinek és magának a szentszéknek a reformja. A tanácskozás napirendje "Az egyház jövője az új évezred kezdetén" azt jelenti, hogy bármely témában indulhatnak bizalmas tárgyalások - írja a BBC.

A tanácskozások zárt ajtók mögött folynak, de a Vatikán szóvivője, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon, minden gyűlés után összefoglalót tesz közzé.

Az öt földrész jelenleg 183 bíborosa közül, több mint 160 érkezett a tanácskozásokra. A legtöbben a Szent Péter Bazilika közelében újonnan épült luxushotelben szálltak meg. Szintén ebben a hotelben kerül sor csütörtökön a Bazilikában megrendezésre kerülő ünnepi mise után a pápa által szervezett vacsorára is - írja a BBC.

A legidősebb részvevő az Ausztriából érkező 95 éves Franz König bíboros, akit 43 éve XXIII. János pápa nevezett ki. A pápaválasztáshoz már túl idős főpap azon kevesek egyike, akit nem a jelenlegi pápa helyezett posztjára. König nemrégiben kritizálta a Vatikán központosító politikáját, és kijelentette, hogy a pápa által kinyilvánított felsőbbség az összes többi keresztény felekezet felett akadályozhatja az egyházak közötti kapcsolatokat.

Hétfőn Jean-Marie Lustiger lengyel zsidó származású párizsi bíboros vitaindító beszédet tart. A tanácskozásokon szó lesz a világ gazdasági válságáról, valamint a béke és az emberi jogok elleni fenyegetésekről. Szó lesz a pápa januári apostoli leveléről ("Novo Millennio Ineunte" - Egy új évezred küszöbén) is, melyben a társadalmilag és gazdaságilag megosztott világ jobbítását tűzte ki az egyház céljaként.

Szóba kerül még többek között a szexualitással és a biotechnológiákkal kapcsolatos egyházi álláspont, valamint az egyház jelenléte a tömegtájékoztatási eszközök világában is.

Egy téma azonban hivatalosan tabu a tanácskozásokon, mégpedig II. János Pál utódjának kérdése. A színfalak mögött azonban elkerülhetetlen annak megvitatása, hogy az új évezred küszöbén vajon milyen vezetőre lehet szüksége az egyháznak, jóllehet a végleges döntést azok a 80 év alatti bíborosok hozzák meg az új pápa személyéről, akik a jelenlegi halála után ülnek össze a katolikus fővárosban - írja a BBC.

origo
Vissza a kezdőlapra