Kövér László a Fidesz politikájáról
A Fidesz kongresszus előtti héten a pozsonyi Új Szóban jelent meg az alábbi Kövér-interjú. Honlapunkon is megemlékeztünk már arról, hogy Kovács László meglepetésének adott hangot. Pedig az alábbiakat a Fideszt ismerők, a Fideszre figyelők már számtalanszor hallhatták. De tudjuk, mindent legalább százszor kell elmondani, ha azt akarjuk eljusson az emberekhez. Az interjú eltűnt az Új Szó internet-archívumból, kérésünkre azonban emailon megkaptuk a laptól a teljes szöveget. Most azért érdemes elolvasni, hogy megbizonyosodjunk, a régi és az új elnök egyazon politikát képvisel.Új Szó

Beszélgetés Kövér Lászlóval, a Fidesz-Magyar Polgári Párt  hétvégén távozó elnökével
Nem számítanak külső segítségre
Magyarországon egy év múlva lesznek a választások. Lassan elkezdődik a nem hivatalos kampány. Ezzel magyarázza  távozását a Fidesz-MPP elnöki tisztségéből Kövér László, aki a  hétvégi tisztújító közgyűlésen a párt alelnöki posztjára jelölteti magát.

MOLNÁR NORBERT

Így képzelte a Fidesz a kormányzást?

Nagyon sok mindent másként képzeltünk. Egy posztkommunista országban egy polgári erő első választási győzelme nem más, mint lehetőség a hatalom tényleges megszerzésére. Az előző rendszer hívei ezernyi szállal kötődnek a hatalomhoz, ezért egy ilyen társadalomban sok nehézséggel találtuk magunkat szembe. Mégis azt mondom, tiszta lelkiismerettel fekszem és ébredek, mert amit végre lehetett hajtani választási programunkból, azt végre is hajtottuk.

Mit tart a legnagyobb sikernek?

A családtámogatási rendszer újjáépítését, aminek hatására húsz év után tavaly először több gyermek született, mint az előző évben, és javultak a családok anyagi viszonyai. Már eddig kétszázezer munkahelyet teremtettünk. A harmadik pedig a bűnözés visszaszorítása. Természetesen további eredményeket sorolhatnék, de én ezt a hármat tartom a legfontosabbnak.

Van olyan, amit sikertelenségnek tart a Fidesz?

A koalíció szavazóinak jelentős része elégedetlen a médiaviszonyok kiegyenlítésében elért eredményekkel. Ma Magyarországon a sajtó - a kereskedelmi televíziók és rádiók is - nemcsak baloldali és kormányellenes, hanem azoknak az értékeknek a rombolásában is részt vállal, amelyek a nemzetet nemzetté tudják emelni. Ezt én is kudarcnak fogom fel. 98 előtt sem voltam jó véleménnyel a magyar sajtóról, de amit az elmúlt 3 évben produkált a kormánypárti politikusok emberi méltóságának, becsületének, magánéletének sárba tiprásában, az a korábbi esztendőkhöz képest is tudott újat mondani.

Nem lehet, hogy ez azért van, mert a magyar közélet nagy része nehezen viselte, hogy a Fidesz koalícióra lépett a Torgyán József vezette Kisgazdákkal?

Nem hiszem, hogy ennek köze lenne Torgyán Józsefhez, mert ugyanaz a sajtó, amelyik valakit tegnap még mértéktelenül pocskondiázott és gyalázott, azt ma minden gátlás nélkül hőssé képes emelni. Gondoljunk Csúcs Lászlóra vagy Liebmann Katalinra, akiknél az Antall-kormány idején kicsúcsosodó médiaháború alatt megvetettebb ember a baloldali sajtóban nem volt. Abban a pillanatban, amikor szembe fordultak Torgyánnal, a szuverenitás és tisztesség bajnokaivá váltak. Egyiküket sem szeretném minősíteni, én csak a jelenségről beszélek. Egyszerűen sokan reménykedtek benne, hogy ez a koalíció meg fog bukni, és egyre ingerültebben veszik tudomásul, hogy nem jöttek be számításaik.

Nem húzta vissza az FKGP a Fideszt?

Természetesen jobban kormányoztunk volna, ha minden tárca a miénk lett volna, mert minden koalíció egy kicsit kényszer, hiszen kompromisszumokat kell kötni. A választások eredményét tiszteletben kellett tartanunk, szóba sem került, hogy más koalíciós partner után nézzünk az MDF mellett, mint a kisgazdák.

Miért távozik a Fidesz éléről? Csak a kampány miatt, vagy van más ok is?

Nincs, csak a kampányban kívánatos munkamegosztás kialakítása miatt lesz váltás. Új emberek bevonására van szükség a kampányba, és Pokorni Zoltán ilyen szempontból egy alternatíva nélküli személyiség volt, hiszen a három év alatt befejezte a kormányzást a maga területén, illetve kiválóan alkalmas arra, hogy a Fidesz részéről ő vezesse azt a társadalmi vitát, melynek eredményeként véglegesítjük a 2002-es programunkat. Én a pártszervezésben és a kampány technikai előkészítésében fogok tevékenykedni.

Azt is rebesgetik, hogy azért kellett a csere, mert Pokorni kevésbé konfrontatív személyiség, mint ön.

Nem lehet habitusbeli vagy jellembeli különbséget látni a cserében, sokkal többről van szó. Különböző stílust képviselünk, máshogy beszélünk, más a mentalitásunk, de ugyanazok a politikai alapértékeink, a Fidesz és az ország jövőjét hasonlóan látjuk. Nálunk nincsenek platformok, 93 óta konszenzusos alapon hozzuk a döntéseket.

Tehát mindegy, hogy ki a Fidesz elnöke?

Bárki a Fidesz elnöke, a párt irányvonala ugyanaz marad.

Ön már többször hangsúlyozta, hogy az MSZP-vel nem kötnek nagykoalíciót, de például Csehországban a jobboldal és a baloldal ellenzéki szerződést kötött. Ez Magyarországon elképzelhetetlen?
Némileg eltér a cseh helyzet a magyarországitól. Elméletileg el tudom képzelni, hogy a kényszer ráviszi a két nagy pártot valami hasonló megoldásra, de ennek lélektani meg egyéb feltételei nem nagyon látszódnak, és nem is erre készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk egyedül megszerezni a mandátumok nagy többségét. Egyedül, vagy az MDF-fel, egyedül, vagy az MDF-fel és az FKGP-vel. Nem akarunk rászorulni külső segítségre, sem kisebbségi kormányzásra. A nagykoalíció szóba sem jöhet.

Szorult helyzetben a Fidesz hajlandó lenne a MIÉP-pel koalíciót kötni?

A MIÉP bármilyen formában történő kormányzásba emelése Magyarországot nagyon nehéz helyzetbe hozná uniós csatlakozása során, akár vissza is fordíthatná a folyamatokat, és ez olyan súlyos kérdés, ami mindenféle más mérlegelést maga mögé utasít. A szomszédos országokkal kialakított viszonyunkat is rossz irányba befolyásolná. Az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája, s mindent ennek kell alávetni. Persze egy ésszerű és morálisan vállalható határig.

Csak az EU kérdése az, ami miatt a Fidesz nem fogadja el a MIÉP-et?

Nem, természetesen vannak a MIÉP politikájával, kommunikációjával, programjával, illetve annak hiányával kapcsolatban is fenntartásaim. De minden ilyen fejtegetés fölösleges.

1990 és 1994 között Ön volt az egyetlen képviselő, aki az SZDSZ és a Fidesz színeiben jutott be a parlamentbe. Azóta a két párt viszonya jelentősen megromlott. Elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos körülmények között mégis együttműködjenek, hiszen Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke azonos távolságot szeretne tartani az MSZP-től és a Fidesztől?

Az SZDSZ-t rosszabb változatnak tartom, mint az MSZP-t. Ugyanis az MSZP-nek nincs ideológiai tartalma, csupán posztkommunista csoportok érdekszövetsége. Hiányzik belőle a nemzeti ügyek iránti affinitás, de ezek tagadása sincs meg benne, az SZDSZ-ben viszont megvan. Minden, amit mi a közösségről, a nemzetről, annak múltjáról gondolunk, szöges ellentéte annak, amit az SZDSZ gondol. Tehát nem tudok ilyen helyzetet elképzelni.
 

Vissza a kezdőlapra