A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség közleménye
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség átérzi azoknak az állampolgároknak az elkeseredett véleménynyilvánítását, akik bíztak és reménykedtek a kormány kezdeményezésében, amely szigorítani és egyben a társadalmi elvárásnak megfelelően, szabályozni kívánta az egyházalapítás feltételeit Magyarországon.

Többek között ennek megerősítése érdekében vállalta fel a Szövetség azt az országos aláírásgyűjtési akciót, amely bebizonyította: igenis, a többségi akarat jegyében küzdeni kell a politikai, gazdasági és pszichikai befolyásolás céljából alakult vagy formálódó álegyházak tevékenysége ellen. Az MKDSZ felháborítónak és sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP és az SZDSZ - még egyes szektakörökkel is vállalva a cinkosságot - megakadályozta a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény keddi parlamenti módosítását. Történt mindez azok után, hogy a nagy- és kisegyházakkal való egyeztetés eredményeként terjesztette a kultusztárca módosító javaslatát a törvényhozás elé.

A Szövetség hangsúlyozza azt is: ellentétben a parlamenti döntést követő sajtóhírekkel, nem a kormányzati oldal pártjai felelősek a kártékony és destruktív, személyiségromboló szekták működési esélyeinek továbberősítéséért, hanem a választásokra készülő bal-liberális ellenzék sanda politikai szándéka. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján tudható, hogy a hatalom megszerzése érdekében a baloldal nem válogat a polgárokat befolyásoló eszközökben, míg a liberális eszmerendszer gyökereiben "vágyódik" bizonyos fals vallási formációkhoz.

Utalva még egyszer azokra, akik bíztak a vallásügyi rend megteremtésében, és felelősséget éreztek a kérdés megoldásában, az MKDSZ köszöni támogató aláírásukat. Ugyanakkor - okulva a kedden történt parlamenti eseményekből, - célszerű megfontolni, érdemes-e az adott témában népi kezdeményezést indítani, mivel a választások közeledtével a népszavazás egyébként nemes célja méltatlanul keveredhet a napi pártpolitikai csatározásokkal.

Budapest, 2001. április 19-én

Az MKDSZ elnöksége
Vissza a kezdőlapra