Mádl Dalma asszony Kárpátalján
A Magyar Karitász aktivistájaként háromnapos látogatást tett Kárpátalján Mádl Dalma, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, aki árvíz sújtotta területeket keresett fel és helyi humanitárius segélyszervezetek vezetőivel, valamint a kárpátaljai római katolikus egyház püspökével tárgyalt.

Mádl Dalma asszony, aki fél éven belül másodszor látogatott Kárpátaljára, zömmel magyarok lakta, árvízkárokat szenvedett településeket és ottani közintézményeket - óvodákat, iskolákat - keresett fel Beregszász, Nagyszőlős és Técső körzetében, hogy a helyszínen tájékozódjon a katasztrófát átélt emberek helyzetéről, a segélyszervezetek tevékenységéről.

Látogatásának befejezéseként Mádl Dalma asszony csütörtökön Munkácson a római katolikus püspöki hivatalban megbeszélést folytatott Volodimir Prihogykóval, a kárpátaljai megyei humanitárius bizottság elnökével, Majnek Antallal, a Kárpátaljai Római Katolikus Apostoli Kormányzóság püspökével és a Magyar Karitász kárpátaljai szervezetének vezetőivel az árvízkárok felszámolását segítő humanitárius tevékenység további összehangolásáról.

A tárgyalást követően Mádl Dalma asszony elmondta: Kárpátalja árvíz sújtotta magyar településeit végiglátogatva azt tapasztalta, hogy az emberek nagyrészt túl vannak a katasztrófa okozta sokkon, s mindenütt az élniakarás jeleivel találkozott. Az összedőlt házak lakói mentik a romok közül mindazt, amit fel lehet használni az újjáépítéshez - tette hozzá.

A magyar köztársasági elnök felesége hangsúlyozta: Kárpátaljának további segítségre van szüksége, s a mostani látogatásának is az volt a célja, hogy a segélyszervezetek révén tájékozódjon arról, miből van hiány a szükséget szenvedők körében.

Kárpáti Igaz Szó
Vissza a kezdőlapra