A Magyar Hírlapnak fáj
 
Szombaton érdekes írás jelent meg a Magyar Hírlapban. Íme néhány idézet:

"Fidesz-MPP holnapi tisztújító kongresszusáról lapunk nem tudósíthat. Farkas Attila, a párt sajtófőnöke lapunk munkatársával közölte, hogy egy korábbi elnöki döntés értelmében a Magyar Hírlap a Fidesz egyetlenegy rendezvényen sem kívánatos, így a szegedi eseményen sem. Az MH egy korábbi publicisztikai írása óta (amelyért szerkesztőségünk elnézést kért) ez már a harmadik Fidesz-rendezvény, amelyre nem engedik be újságíróinkat. A diszkriminációval kapcsolatban kértünk véleményeket a magyar sajtóban dolgozó kollégáinktól."
 

Diszkrimináció? A MHL úgy véli, hogy egy pártrendezvény olyan mint egy családi-baráti összejövetel. Akit meghívnak, elmegy vagy elmehet. Akit nem, nem. Ha nyilvános sajtótájékoztatót tartanak, az talán más. Ám a Fidesz vezetők likvidálására vágyakozók - hiszen ez volt a vita tárgya - talán mégis jobban tennék, ha kissé vissza vonulnának.


 "A MÚOSZ elfogadhatatlannak tartja ezt az állapotot - szögezte le lapunknak Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. - Megértem a Fidesz sértettségét - fogalmazott Wisinger -, de a Magyar Hírlap bocsánatot kért, így a párt elnökségének döntése mindenfajta információs és személyi jogot megsért - ezért elfogadhatatlannak tartjuk a tartós diszkriminációt."
 

Wisinger tehát másképp látja, mint mi. De honnan veszi a sértettséget? Nem sértődés tárgya, ha nem akarsz együtt lenni olyanokkal, akik olymértékben nem akarnak együtt lenni veled, hogy a halálodat kívánják.


"A MÚOSZ elnöke az alkotmány 61. paragrafusát idézve rámutatott: mindenkinek joga van arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetve terjessze. Az Európa Tanács emberi és alapvető szabadságjogokról szóló deklarációja a szabad információáramlást hirdeti. Ennek alapján viszont nemcsak arról van szó, hogy a Fidesz az információ terjesztését korlátozza, hanem megsérti a Magyar Hírlap olvasóinak, a "polgároknak" azt a jogát is, hogy információhoz jussanak. Ez pedig ellentétes a sajtótörvény 4. paragrafusával, amely így fogalmaz: az állami, a társadalmi szervezetek és az egyesületek a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a sajtó rendelkezésére bocsátásával kötelesek elősegíteni a tájékoztatást."

 Ehhez képest fű, fa virág figyelhette, hogy mi történik, az Interneten. Élő, egyenes adás volt.
"A MÚOSZ elnöksége a leghatározottabban kéri a kollégákat, hogy úgy vállaljanak szolidaritást a Hírlappal, hogy a Fidesz-kongresszusról szóló beszámolójukban tiltakozzanak a diszkriminatív lépés ellen. A MÚOSZ elnökeként szeretném megismerni a Fidesz-elnökség döntésének írásos változatát is - tette hozzá Wisinger István."
Ennyit a Magyar Hírlap szombati számából. Hétfőn azután folytatódott a történet. Nyilatkozott az MSZP és nyílt levelet írt haraszti Miklós az SZDSZ üdvöskéje, akarom mondani ügyvivője.

Hétfőn nyilatkozott és nyilatkozatot is kiadott a Fidesz

A Fidesz Országos Elnökségének döntése  alapján, a Magyar Hírlapban március 13-án megjelent publicisztika miatt nem  vehetnek részt a napilap tudósítói a párt rendezvényein - közölte Farkas Attila, a  Fidesz sajtófőnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.  Az MTI amiatt kereste meg a sajtófőnököt, mert a Magyar Hírlap tudósítója nem  vehetett részt a Fidesz szegedi kongresszusán, és a lap hétfői számának címoldalán  üresen maradt az eseményről szóló írás helye.
A Fidesz a Magyar Hírlap március 13-ai számban Sz. Nagy Csaba író Debreczeni  József eltévelyedése a szavak dzsungelében című írását kifogásolja, amelyben a  következő mondat szerepel: "Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki sem akar -  sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is  nemzetünknek".
Farkas Attila tájékoztatása szerint a Fidesz a Magyar Hírlaptól is azt várja el, hogy  hibájáért az RTL Klubhoz hasonlóan vonja le a konzekvenciákat.

A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint a Fidesz - Magyar Polgári Párt  súlyosan megsértette az állampolgárok jogát a közérdekű események megismerésére,  amikor a magyar közéletben eddig példátlan módon kongresszusáról kitiltotta az egyik  országos napilap tudósítóját - tartalmazza Lendvai Ildikó MSZP-alelnöknek az MTI-hez  hétfőn eljuttatott közleménye. Megfogalmazása szerint a vezető kormánypárt a Magyar  Hírlapon akart bosszút állni, de ennél jóval szélesebb körnek, a lap olvasóinak a jogait  korlátozta.  - Ehhez egyetlen pártnak sincs joga, de különösen veszélyes, ha egy kormánypárt  mutat rossz példát a közvélemény szelektív tájékoztatására - fogalmaz Lendvai Ildikó.  Az MSZP úgy látja: azt bárki eldöntheti, kíván-e egy lapnak külön interjút adni, de  senkinek sincs joga a sajtó számára nyilvános eseményekről politikai bosszúból bárkit  kitiltani, és ezzel egyes lapok olvasóit másodrendű állampolgárokká minősíteni.
Az MSZP szükségesnek tartja, hogy a pártok egyetértésével szülessen olyan etikai  kódex, amely elejét veheti annak, hogy a választási kampányban hasonló esetekre  kerüljön sor.

A Fidesz Magyar Hírlapot sújtó embargója miatt szerda délelőttre a Magyar  Újságírók Országos Szövetségébe várják a napilapok főszerkesztőit és az  újságíró-szervezetek képviselőit; az ügyről és a találkozó szükségességéről keddi ülésén  tárgyal a MÚOSZ elnöksége - tájékoztatta hétfőn az MTI-t Wisinger István.

Fidesz  nyilatkozat

A Fidesz-kongresszus egésze az interneten mindenki számára mindvégig nyomon  követhető volt és az MTI is tudósított a rendezvényről, tehát mód volt a közvetlen és a  közvetett információszerzésre egyaránt, azaz a párt részéről nem történt mulasztás - áll  a Fidesz sajtóosztályának az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. A legnagyobb  kormánypárt álláspontja szerint a Magyar Hírlap ugyan nem kapott meghívást a Fidesz  XIII. kongresszusára, ez azonban nem érintette az esemény nyilvánosságát, a  tájékoztatás lehetősége az említett napilap előtt is nyitva állt.

A Fidesz sajtóosztálya a  közleménnyel Haraszti Miklós szabad demokrata ügyvivőnek az SZDSZ nevében az  MTI-hez hétfőn eljuttatott, Pokorni Zoltánhoz, a Fidesz elnökéhez címzett nyílt levelére  kívánt válaszolni. "Haraszti Miklós levelének tartalmából úgy tűnik, mintha a levél írója  nem lenne megfelelő ismeretek birtokában az általa kifogásolt történtek hátteréről.  Amennyiben ez mégsem lenne így, abban az esetben sajnálattal kell megállapítanunk,  hogy - ahogyan a Magyar Hírlap és a vele szolidáris lapok is - Haraszti Miklós  szemérmesen eltekint a történtek pontos leírásától" - tartalmazza a közlemény.  A Magyar Hírlap ez év március 13-án megjelent számának 6. oldalán Sz. Nagy Csaba  írásában a következő mondat szerepel: "Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki  sem akarja, sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót likvidálni, bármennyire javára válna is  nemzetünknek". A közlemény szerint néhány nappal ezelőtt az egyik televíziós csatorna  hajszálra ugyanezt a "hibát" követte el.  - Talán, mert a szóban forgó tévécsatornát többen nézik, mint ahányan a Magyar  Hírlapot olvassák, a következmények is széles nyilvánosságot kaptak: az RTL Klub  megfelelő formában egyértelműen megkövette a miniszterelnököt és levonta a személyi  konzekvenciákat is. A Magyar Hírlap esetében ez a mai napig nem történt meg  érdemben. Csupán a "vélemény" oldalon jelent meg egy magyarázkodás, amelynek  lényege az volt, "hogy már bocsánat, de nem történt semmi" (hiszen a szerző nem is azt  akarta írni, amit leírt, a Magyar Hírlap pedig egészen másként értelmezné a fent idézett  mondatot) - áll a Fidesz sajtóosztályának közleményében.
 - Rendjén van az, hogy egy országos napilap publicistája, vagy egy televíziós  műsorvezető a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és a legnagyobb kormányzópárt  vezetője fizikai megsemmisítésének lehetőségén elmélkedik. Tiszteletben tartjuk a  véleményüket, bár meggyőződésünk, hogy az ellentétes minden jóérzésű ember  véleményével. Ezúton is jelezzük, nem kívánunk sem nyílt, sem másmilyen levelet írni,  hogy erről meggyőzzük őket - olvasható a közleményben.

Vissza a kezdőlapra