Ma Fidesz-MKDSZ megállapodás
2001. május 4-én fél tizenegykor Kövér László és Harrach Péter a Gellért szállóban - Orbán Viktor és az MKDSZ vezérkar jelenlétében aláírták a két fél 2002-re szóló megállapodását, amely rögzíti az országgyűlési választásokon való közös részvételt. Lényegét tekintve közös lista - közös jelölt típusú megállpodásról van szó, amely a négy évvel ezelőttihez képest több lehetőséget biztosít az MKDSZ számára.

Az legalább MKDSZ 21 körzetben indít jelöltet, ezenkívül a listákon legalább 12 "húzó" névvel szerepel a Szövetség, akik közül három fő nem indul egyéni körzetben.

A megállapodás eredményeképpen a mai tizenhárom fős részvétel lényegesen megnagyobbodhat. A megállapodás nem számítja be az MKDSZ kontingensbe az MKDSZ tagsággal is rendelkező Fidesz illetve Fidelitas politikusokat.

Az aláírási ünnepség megnyitó beszédét Maróth Miklós professzor, a Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért egyesület elnöke mondta. Kihangsúlyozta, hogy a választópolgár akkor teszi helyesen, ha nem pártot, hanem életformát választ. Gond akkor van, ha több párt kínálja ugyanazt az életformát. Az ilyen összefogások, mint ez az aláírással megerősített szövetség, megkönnyítik a választók dolgát. Kövér László áttekintette a magyar kereszténydemokrácia, azon belül a KDNP majd az MKDSZ és a Fidesz kapcsolatát. Kifejezte azt a meggyőződését, hogy a Fidesz-MKDSZ kapcsolat a végéhez közeledik, azaz az egység kialakulása közel van. Harrach Péter hangsúlyozta, hogy az elmúlt három éves teljesítménye bizonyítja, a kormány kereszténydemokrata.
Az aláírás után Varga László méltatta a Deák, Széchenyi valamint a Barankovics István féle politika összetartozását.
 
 

Vissza a kezdőlapra