Választások Montenegróban

A köztársasági választási bizottság (KVB) a valamivel 21 óra után befejeződött sajtótájékoztatón közölte, hogy 20 óráig Montenegró szavazóhelyein 321.025 polgár járult az urnákhoz, azaz a választók 71,71 százaléka. A választóbizottság közölte, hogy 23 órakor teszi közzé az első, nemhivatalos eredményeket.

A B92 Rádió tudósítója szerint Branko Vukcsevics, a választási bizottság szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem tapasztaltak nagyobb szabálytalanságokat, minden a tervek szerint zajlik.

Montenegróban vasárnap tarttották meg a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat, mely jelentőségét növeli, hogy a jugoszláv föderáción belüli viszonyok megoldásának előfeltételeit is megteremti.

A köztársaság 1 093 választóhelye vasárnap reggel 8 órakor nyílt meg. A 447673 szavazati joggal rendelkező polgár a 16 választási lista valamelyikére voksolhat. Montenegró egy választási egységet képez, melyben 77 parlamenti képviselőt kell megválasztani. Öt képviselőt a többségében albán nemzeti közösség által lakott térségben választanak meg -- jelenti a B92 Rádió podgoricai különtudósítója. A választóhelyek 21 órakor zártak be, s egy órával később már közlik az első nem hivatalos eredményeket is. A Köztársasági Választási Bizottság az első nem hivatalos eredményeket hétfőn délelőtt teszi közzé, a végleges, hivatalos eredmények közzététele pedig április 26-án, csütörtökön várható.

A köztársasági parlamentbe való bejutáshoz egy-egy jelöltlistának a választásokon résztvevő polgárok legalább három százalékának támogatását kell megszerezni.

A vasárnap i választásokat a 21 község 1093 választóhelyén több, mint 16 000 választási bizottsági tag, 3 014 megfigyelő (közülük 273 külföldi) követi figyelemmel. A választások miatt több, mint 200 külföldi és 411 hazai újságíró akkreditáltatta magát Montenegróban.

A választásokat szabályozó előírások a választási folyamat rendkívül szigorú védelmét írják elő, melyekről a szakértők azt mondják: a világ legrigorózusabb védelmi mechanizmusairól van szó. A választóhelyre való belépéskor a választópolgárt a láthatatlan tinta optikus leolvasókészüléke várja, amely ellenőrzi, szavazott-e már az illető valahol máshol. Ezt a láthatatlan sprével történő megjelölés követi, majd a polgár adatait az illetékesek bejegyzik a választók könyvébe. Mielőtt a szavazócédula a polgár kezébe kerülne, annak hátsó oldalát a választási bizottság előbb lepecsételi, s ráadásul a szavazócédulának kontrollkuponja is van. A választások napján minden választási bizottságnak meg kell jelölnie saját pecsétjét, majd az így megjelölt pecsétnyomóval le kell pecsételnie minden egyes szavazócédulát is. Azt, hogy milyen módon van a pecsét megjelölve, csak a kérdéses választási bizottság tagjai tudhatják. A szavazás elvégzése után a polgárok átlátszó szavazóurnákba dobják cédulájukat, a kontrollkuponokat előzőleg leválasztják és azokat külön urnába dobják.

A választóhely körül 50 méteres körzetben törvény tiltja bármilyen szimbólum, plakát, transzparens, zászló vagy grafitti kitűzését vagy kiírását, s nem engedélyezett semmilyen más propagandaanyag jelenléte sem, amely bármely jelöltlista-állító párttal vagy koalícióval kapcsolatban van. Amennyiben valaki megszegi ezt a törvényes rendelkezést, úgy a kérdéses választási bizottságot a törvény értelmében fel kell oszlatni, valamint a vonatkozó választási helyen a voksolást meg kell ismételni.

B92 Rádió

Vissza a kezdőlapra