Kádár és Ceaucescu pártja összefog

MSZP forrás tudatta április 18-án, hogy PDSR-MSZP tárgyalások zajlanak. Íme néhány részlet:

"Viorel Hrebenciuc, a kormányon lévő Társadalmi Demokrácia Romániai Pártjának (PDSR) alelnöke Budapestre utazott, hogy tárgyalásokat folytasson a Magyar Szocialista Párt illetékeseivel a két párt első számú vezetőinek találkozójáról. Hrebenciuc budapesti látogatása része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekkel a PDSR támogatást igyekszik szerezni a szocialista pártok körében a Szocialista Internacionáléba való felvételéhez.

Diana Pana, a PDSR sajtófőnöke elmondta, hogy Adrian Nastase pártelnök és kormányfő már korábban felvette a kapcsolatot Kovács Lászlóval. Emlékeztetett rá, hogy Mircea Geoana román külügyminiszter április elején tett hivatalos budapesti látogatásakor személyes levelet vitt a miniszterelnöktől a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnökének.

A hírrel kapcsolatban a szerdai román sajtó arról írt, hogy budapesti tárgyalásain Viorel Hrebenciuc "a magyar ellenzéki párttal létrehozandó általános megállapodás kialakítására törekszik".

Hrebenciuc budapesti útjával egy időben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselőinek részvételével munkatanácskozás kezdődött Bukarestben a Román Szociáldemokrata Párt (PSDR) és a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) között a két párt egyetlen szociáldemokrata párttá történő egyesítéséről. A PSDR - amely már tagja a Szocialista Internacionálénak - a tavalyi választások előtt szövetségre lépett a PDSR-vel."A fenti hírhez az a feltételezés is csapódott, hogy a megbeszélések mögött a státustörvénnyel való közös álláspont kialakítása húzódik meg. Csak nem hiszitek el, amit az újságban írnak? - háborodott fel egy szocialista képviselő. (Ő csak tudja.)
Kíváncsian várjuk, merevedik-e az MSZP álláspont a státusztörvénnyel kapcsolatban. Egy nyilatkozatuk,- hogy a magyar állampolgároknak is meg kell kapniuk ugyanazokat a támogatásokat, mint a kint élőknek,- már erre utal. Maga a követelés zavaros és demagóg. Zavaros, mert nem mondja, hogy a meglevő mellé kéri ezeket a támogatásokat, vagy a meglevő helyett. Ha az utóbbi az igaz, akkor nagyon sok pénzt venne el a javaslat a magyarországi családoktól, ha többlet juttatásról van szó, akkor meg teljesíthetetlen demagóg felvetés, hiszen egy tíz milliós népességnek adná azt, amit egy maximum öt milliósnak nyújt: Megháromszorozná, megnégyszerezné a kiadásokat.
A találkozó, amelynek előkészítésére jött a román elvtárs, azonban csak akkor valósulhet meg, ha az MSZP eldönti, ki is az első embere. A kérdés lapzártáig nyitott.
SL
Vissza a kezdőlapra