Kicsit már kabaré jellege van az MSZP jelöltállítási folymatának
 

MÁR CSAK KÉT LEHETSÉGES MINISZTERELNÖK-JELÖLT

Németh Miklós exkormányfő nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget az MSZP június 9-i kongresszusán, így már csak Kovács László pártelnök és Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter maradt versenyben a szocialistáknál a kormányfő-jelöltségért. Erről Juhász Ferenc alelnök tájékoztatta az újságírókat.
Ez a helyzet megfelel a MHL olvasói véleményének. Honlapunkon azok, akik "jósoltak" a befutóra, Németh Miklóst mindössze 15 százalék jelölte.Hatvan százalék viszont Kovácsra tippelt. Ezek a számok teljesen ellentétesek egy telefonos felméréssel, ahol Németh vezet.
Németh Miklós azzal indokolta döntését - amelyet az elnökség szerdai ülésén tudomásul vett -, hogy a pártelnökség és a választmány által elfogadott jelölési menetrenddel nem ért egyet, mint ahogy azzal sem, hogy az elnökség és a frakció a Fidesszel konfrontáló politikai gyakorlatot folyat. Az elnökség május 21-én foglal állást arról, hogy kit vagy kiket javasol miniszterelnök-jelöltként megválasztani a kongresszusnak.
Biztosak lehetünk abban, hogy a mindent tagadni, semmit el nem ismerni, amit a kormány tesz: rossz politika. Nehéz megmagyarázni valakinek, akinek a fizetése mondjuk 50 százalékkal emelkedett, hogy rosszul járt. Ám ez a politikai alapállás mintha a "vérében volna" a baloldalnak.
A döntésnél támaszkodni fognak azokra a közvélemény-kutatásokra is, amelyeket a pártelnökség rendelt meg a lehetséges jelöltek és néhány más MSZP-s politikus támogatottságáról. Az alelnök tájékoztatása szerint a kongresszus előkészítése során arra törekszenek, hogy a választási felkészülés és a kampány irányítása egycentrumú legyen.
A modern politika nagy dilemmája: a lakosság igényeit kell-e megismerni, s ahhoz igazítani a mondanivalót, avagy jól összefoglalni a pártok elgondolásait és remélni, hogy megtetszik az embereknek.
Az egyközpontú irányítás ésszerű törekvés, hangoztatása mintha Kovács javára döntené a mérleget.
Baja Ferenc pártigazgató előterjesztésében az elnökség első olvasatban tárgyalt arról a megállapodás-tervezetről, amelyet a leendő miniszterelnök-jelölttel köt meg majd a párt, és amely rögzíti a jelölt jogait és kötelezettségeit. Ennek értelmében a miniszterelnök-jelöltnek nyilatkoznia kell feddhetetlenségéről, és joga lesz például kezdeményezni az elnökség és a választmány összehívását, valamint a párt döntését kérni aktuális politikai kérdésekről.
Ez a forma viszont inkább a pártelnöktől személyében különböző miniszterelnök jelöltre utal.
Juhász Ferenc tájékoztatása szerint az elnökségi ülésen nem volt szó arról, hogy Kovács László esetleg visszalépne Medgyessy Péter javára, de szerinte ez nem is lett volna aktuális, hiszen a jelölési folyamatot az elnökség csak május 21-én zárja le.
Az erről szóló sajtóhírek nyilván Kovácsra akartak nyomást gyakorolni.
Sajtóhírek szóltak arról is, hogy mindketten szeretnének egyedül maradni.
Összefoglalva: 
Már csak ketten vannak a ringben, s nagy meglepés aligha várható. Lehet ugyan, hogy Németh ismét taktikázik, de az is lehet, hogy ez a második "kiszállása" őszinte. 

A párt esélyei a választások megnyerésére egyre csökkennek.
Németh meg nem szeretne vesztes lenni. 

Vissza a kezdőlapra