Borókai Gábor Orbán Viktornak a Rádióban elhangzott mondanivalójáról
és Kovács László kritikájáról


Budapest, 2001. május 23. (MTI) - Sajnálatos, hogy az MSZP elnöke saját mondanivaló híján a miniszterelnöki interjút igyekszik hitelteleníteni, és teszi ezt úgy, hogy előbb eltorzítva interpretálja Orbán Viktor szavait, amit azután szakszerűen "helyreigazít" - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-vel szerdán.
    A szóvivő közleményében emlékeztet rá, hogy a szocialisták első embere azt mondta: "a kormányfő állítása szerint Magyarország elérte, hogy az Európai Unió a csatlakozás után csak két évre korlátozza a munkaerő szabad áramlását az új tagállamok számára.
     A valóság ezzel szemben az, hogy az EU tagállamainak nincs közös álláspontja, csupán annyi történt, hogy a brüsszeli bizottság május elején javasolta a tagállamoknak: a korlátozás öt év legyen, amit két év után felülvizsgálnak - mutatott rá Kovács László."
     Borókai Gábor közlése szerint Orbán Viktor szó szerint a következőket nyilatkozta szerda reggel: "a magyar diplomáciában mi sokat gondolkodtunk azon, mi lenne a helyes válasz a hétéves korlátozásra, és amellett döntöttünk, hogy nem lapítunk, hanem inkább egyenesen és világosan megfogalmazzuk az álláspontunkat, mi több, kidolgoztunk egy ellenjavaslatot.
     Ezt át is adtuk, és az ellenjavaslatot jól fogadták és van hatása. Már nem hét évről beszélünk, hanem valójában két évről és utána az egész ügy újra felülvizsgálatáról, és hogy rugalmassági elemek kerülnek bele, és hogy komoly esély van arra, hogy nem egy egész Európára kiterjedő tilalom lesz ebből a hét évből, hanem azok az országok, amelyek akarják a tilalmat, használják, a többiek pedig egy nemzeti szabályozás keretében akár azonnal teljes szabadságot adhatnak.
     Ebben a változásban valóban jelentős szerepe van a magyarok vezetésével föllépő közép-európai véleménynek"
     - A következtetést senki helyett sem szeretnénk megfogalmazni - zárul a kormányszóvivő közleménye. +++