Gitárral prédikáló fiatalok Nagymaroson

Nagymaros évtizedek óta gyűjti össze évente két alkalommal az ország katolikus ifjait - legközelebb most szombaton.

- 1971-ben kezdtünk zenélgetni a barátaimmal Kismaroson - emlékszik vissza az egyik alapító, Sillye Jenő. - Az itteni plébános egyike volt azon papoknak, akik a nehezebb körülmények között is merték vállalni, hogy eljuttatják a fiatalokhoz is az evangéliumot, mégpedig az ő nyelvükön. Hiszen ha kortársaktól hallanak Krisztusról, talán jobban elfogadják. Gitároztunk, énekeltünk - s "prédikáltunk", Isten ajándékaként tudtunk szólni a többiekhez. Néhány év múlva, mikor a kismarosi templomba már nem fértünk be, a nagymarosi plébános felajánlotta a nagyobb település nagyobb templomát.

Kezdetben csak ősszel találkoztak, aztán tavasszal is, és az 1980-as évekre kialakult a forma. Annyi változott csak, hogy kinőtték a templomot, így a rendezvény átkerült a templomkertbe. Így élték meg a rendszerváltást, amikor aztán sokan gondolták úgy, hogy Nagymaros betöltötte funkcióját, lassan majd elsorvad. Volt is egy kis visszaesés, de két év se telt bele, újra "teltházas" lett a találkozó. Tavasszal kicsit kevesebben vannak, ezt a vizsgáknak, felvételiknek tudják be a szervezők, de ősszel - október első szombatján - nagyon sokan választják ezt a szép programot. Elsősorban természetesen a fiatalok, de képviseltetik magukat más korosztályok is, hiszen visszajárnak a régiek. Sokan vannak, akik néhány évre eltűnnek, aztán megjelennek a gyermekeikkel. Óvatos becslések szerint a közönség negyede mindig új, kíváncsiskodó, aztán vagy mennek legközelebb, vagy nem.

- Aki ide eljön, tudja, miért jön - állítja Sillye Jenő, aki végül az idei programról beszél. - Az új évezred kapcsán a nagy kérdéseket szeretnénk felvetni: mi az, ami bennem, ami a világban fontos. Először párosával, majd egyre nagyobb csoportokban próbálnak a résztvevők válaszolni a kérdésekre. Reményeink szerint az összegző felelet az lesz, hogy a mi utunk Jézus Krisztus, őt kell megtalálni a szívünkben és a világban, de persze ezt minden korosztálynak magának kell megfogalmazni.

*
Az idei tavaszi nagymarosi találkozó május 26-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik. A hagyományosnak számító rendezvényen lesznek előadások, kiscsoportos beszélgetések, lehetőség adódik az elcsendesedésre. A gyerekeknek külön programokat is szerveznek. A találkozó este szentmisével zárul.
Észak Magyarország
Vissza a kezdőlapra