Kétnapos NATO-találkozó keddtől Budapesten

Az Észak-atlanti Tanács (NAC) kedden és szerdán első ízben tartja külügyminiszteri szintű tanácskozását a három új tagállam egyikében. A megnyitó beszédet Lord Robertson és Orbán Viktor miniszterelnök tartja. Másnap a NATO körül tömörülő Euroatlanti Partnerségi Tanács (EAPC) ülésén összesen 46 ország külügyminisztere ülésezik. Utóbbin meghívottként jelen lesz Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter.
     Yves Brodeur, a NATO szóvivője e héten kedden a magyar fővárosban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a budapesti NATO-találkozó középpontjában a balkáni térség helyzete, a NATO-n belüli új gondolkodás, a szervezet előtt álló kihívások a XXI. században, az euroatlanti biztonság kérdése, valamint az amerikai rakétavédelmi tervek állnak.
     Kiemelt eseménye lesz a rendezvénynek a NATO és az Európai Unió külügyminisztereinek első hivatalos találkozója is, amelyen áttekintik a transzatlanti és európai biztonság legfontosabb kérdéseit.A külügyminiszteri ülésekre meghívást kapott Javier Solana, az Európai Unió Tanácsának Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselője. A NATO-EU tanácskozáson jelen lesz Chris Patten, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa is.
     A magyar diplomácia várakozása szerint a NATO-nak Budapesten érdemi lépést kell tennie a további bővítés stratégiájának meghatározása felé.
     - Magyarország célja, hogy a 2002-es prágai NATO-csúcson sor kerüljön a felkészült új tagok meghívására. Egyértelműen valljuk: földrajzi, történelmi okok miatt egy felkészült jelölt sem zárható ki a bővítésből - közölte Martonyi János.
     A NATO külügyminiszteri üléseihez kapcsolódóan kerül sor a Délkelet-Európa politikai, biztonsági, gazdasági, szociális, környezetvédelmi problémáit, feladatait és célkitűzéseit összefoglaló dokumentum (SEECAP) ünnepélyes elfogadására, melyet a régió országai a NATO kezdeményezésére közösen dolgoztak ki.
     George Robertson NATO-főtitkár hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, valamint az Országgyűlés Külügyi és Honvédelmi Bizottságainak tagjaival, továbbá Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével.
     A NATO-találkozó keddi napján Mádl Ferenc köztársasági elnök kitüntetést ad át Sergio Balanzinónak, a szövetség egyik főtitkár-helyettesének, aki hét év után befejezi diplomáciai pályafutását, és nyugdíjba vonul.

MTI
Vissza a kezdőlapra