A gyermeknevelés költsége társadalombiztosítási befizetés
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség közleménye
 
A gyermeket nevelő munkavállalók járulékbefizetéseik mellett a gyermeknevelés költségeinek viselésével is hozzá járulnak a társadalombiztosítás hosszú távú működéséhez. Többek között erről döntött a német alkotmánybíróság, amelynek határozata Európa szerte is érezteti majd hatását.
A társadalombiztosítás a nemzedékek közötti szolidaritásra épül: az aktív dolgozók befizetései adják a nyugdíj forrását. Ez az összefüggés a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) szerint alig tudatosodik. A csökkenő lakosságszámú országokban - mint amilyen Magyarország is - a nyugdíjrendszerek súlyos krízisnek néznek elébe. A gondokat csak elodázza a nyugdíjkorhatár emelése, amely már  minden nyugat-európai országban bekövetkezett.
A társadalmi igazságosság azt kívánja, - és egyben ez a karlsruhei döntés lényege - hogy a szülői gondviselést járulékbefizetésnek tekintsék. A hazai nyugdíjrendszer további átalakításakor ezt - a magyar kormány családpolitikájának szellemével teljesen megegyező - szempontot is figyelembe kell venni.
Az MKDSZ üdvözli a kormánynak azon döntését, hogy a lassabban csökkenő infláció miatt megháromszorozza az ez évi újabb nyugdíjemelésre szánt összeget. Ez és az utólagos kifizetésekhez társuló kamatfizetés értelmetlenné teszi az ellenzéki pártok által szándékosan gerjesztett politikai vitát. Ami pedig a kabinet hétvégi döntését illeti: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség úgy látja, a nyugdíjak egyszeri kiegészítésénél lényegesen többet jelent a januárig visszamenőleges korrekció, ez ugyanis beépül majd a további emelésekbe.

Budapest, 2001 04.06.

Surján László
.
Ui.:Az illusztráció Simon András Alkony című grafikája. Pontosan kifejezi a nemzedékek közötti szolidaritás eszméjét.
Vissza a kezdőlapra