Nem szavazók és nemmel szavazók
Gondolatok a kisebbség diktatúrájáról

Az FKGP országgyűlési frakciójában fontos döntéseket készítettek elő a ma délelőtti ülésre. Valamit megsejthetett a pártvezetés, mert állítólag körtelefon próbálták lebeszélni a képviselőket az ülésen való részvételről. Ennek ellenére 25-en jelen voltak, s mindannyian hitet tettek a polgári kormány támogatása mellett. Ezt követően terjesztették be szavazásra azt az indítványt, amely Torgyán József kizárását javasolta. Az indoklás, amint azt Balogh Gyula képviselő az Info Rádiónak kifejtette, az volt, hogy a frakció nem vállalhat közösséget a ceglédi gyűlés botrányaival. Informátorunk szerint 19 igen, két nem és egy tartózkodás lett a végeredmény, három képviselő eltávozott.

Megfigyelők szerint ezért nem érvényes a döntés, 25-en jelen kellett volna legyenek. Ha a három eltávozott is elutasította volna az indítványt, az akkor is jogerőre emelkedik, ezért ők inkább távoztak, s ezáltal határozatképtelenné tették a gyűlést.
Pontosan azt a taktikát választották, mint délután a baloldali ellenzék: úgy tettek, mintha nem volnának jelen. Négy szavazat hiányzott a határozatképességhez, ezért Áder János negyed négy tájban felfüggesztette az ülést. 16 órára sikerült a még távollévőket behívni, így csak a vidéken lévők és a betegek nem voltak jelen.

A szavazásban való részt nem vétellel a kisebbség meg tudja akadályozni, hogy a többség akarata érvényesüljön. Mindez a demokrácia felrugását jelenti, s ennek a "fegyvernek" a parlamenti ülésen való bevetése ugyancsak antidemokratikus. Egyszer-egyszer még talán elfogadható, de az MSZP és liberális csatlósa rendszeresen él vele. Délelőtt a Torgyán-támogatók is ezt tették.

A viharok nem múlnak, s nemcsak az ég zeng ma Budapesten. Az este kezdődő MDF frakció ülés is viharos lesz. A képviselők azt akarják megtudni, mit keresett Boross Péter a budapesti kisgazda gyűlésen.
 

A mai parlamenti ülésnek volt még egy humoros jelenete. Az MSZP bejelentette, hogy amíg Nagy Sándor beszélt, az m2 képernyője elsötétedett. Kérte, hogy holnap a Ház tegye lehetővé a felvétel lejátszását. A bejelentés élénk derültséget, azaz vidám kacajt és nagy hahotát váltott ki. Kiderült, hogy még a képernyő is megfelelően reagál Nagy Sándor szavaira. A harsány hahotázás elültével Áder János kifejtette, a javaslat nem ügyrendi jellegű, hanem panasz, amelynek valóságtartalmát ki kell vizsgálni. Erre, s arra is ígéretett tett, hogy amennyiben a parlementben volt a hiba, akkor azt orvosolni fogják.Több Fideszes képviselő kifejezetten örült a gondolatnak, hogy a tévé nézők alaposan megismerhetik Nagy Sándor napirend előtti felszólalását. Úgy vélték, hogy mint Nagy Sándor többi felszólalása, ez is növelte a Fidesz szavazók táborát… (A felszólalás és a rá adott Pokorni válasz szövegét valószínűleg holnap közöljük.)
 

Vissza a kezdőlapra