Orbán Viktor Hollandiában
Délelőtt a kormányfő részt vett azon az ünnepélyes megemlékezésen, amelyet a magyar protestáns lelkész gályarabok kiszabadításának évfordulójára tartottak Amszterdamban.

Megbeszélés a holland miniszterelnökkel, Wim Kokkal

A megbeszélés középpontjában az Európai Unió bővítése, Magyarország csatlakozásának témaköre állt. Kok leszögezte, hogy még a legérzékenyebb csatlakozási kérdések sem amiatt érzékenyek, mert a holland és magyar álláspontok között vannak nehéz problémák.

Kok azt is megerősítette: Hollandia a munkaerő szabad vándorlásának kérdésében azt az álláspontot támogatja, hogy a kelet-európai országok csatlakozása után a lehető leghamarabb szűnjenek meg az akadályok ezen a területen. Az EU-tagországok vezetői júniusi göteborgi találkozójukon várhatóan maguk hozzák meg a döntést ebben a kérdésben, jelenleg készülnek a kompromisszumos javaslatok - tette hozzá a holland kormányfő. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy vélte: a többéves átmeneti időszakot kilátásba helyező német és osztrák álláspont nyomán benyújtott magyar ellenjavaslat ismertetése óta egyre inkább Magyarország számára kedvező elemek kerülnek be az eredeti uniós elgondolásba. A kormányfő egy kérdés kapcsán kifejtette: Magyarország a spekulációs tőke elkerülése érdekében kíván átmeneti időszakot nyerni a külföldiek földvásárlásának engedélyezésében, mert jelenleg nagyok a különbségek az uniós és a magyar árak között.

Mindkét ország abban érdekelt - összegezte a tárgyaláson kialakult benyomásait a magyar kormányfő -, hogy Európa szabadabb és nyitottabb legyen. Úgy vélte, Hága és Budapest ugyanazt érti az újraegyesült Európa fogalma alatt.

A miniszterelnök megerősítette, Magyarország soha nem felejti el azt a szolidaritást, amelyet Hollandia tanúsított 1956-ban, amikor a magyaroknak óriási szükségük volt rá. Néhány évvel ezelőtt pedig az eltökélt holland támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország NATO-tag lett, a magyar lakosság ma nagyobb biztonságban érezheti magát, és a két fél immár szövetségesként tárgyalhatott egymással.

Kok külön kiemelte a kétoldalú együttműködés magas szintjét gazdasági téren. Tavaly Hollandia volt az első számú befektető Magyarországon, összesen több mint 1,8 milliárd dollárnyi tőkét áramoltatott már oda. Hollandia Magyarország negyedik legnagyobb export- és hetedik legnagyobb importpartnere. Tavaly a kereskedelmi forgalom 2,23 milliárd dollárra rúgott, több mint 800 milliós magyar többlettel.

Orbán Viktor szerdai programja: találkozik a holland parlament két házának elnökével, és  udvariassági látogatáson fogadja őt Beatrix királynő is.

Vissza a kezdőlapra