II. János Pál pápa Kijevben
II. János Pál pápa szombaton érkezett Ukrajna fővárosába Kijevbe. A repülőtéren - hímzett népviseletbe öltözött kíséretével közösen - Leonyid Kucsma államfő fogadta a katolikus egyházfőt. A pápa érkezését szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, valószínűsíthető volt ugyanis, hogy az ortodox egyház követői tüntetésre készülnek a pápa látogatása során.

II. János Pál pápa a repülőtérről szálláshelyére, a Szentszék kijevi nagyköveti rezidenciájára ment. Útközben II. János Pál pápa meglátogatta az Aszkold sírja fölé emelt Szent Miklós görög katolikus templomot, amelyben a Ternopil megyei Zarvanica faluban őrzött csodatévő Szűzanya képét állították ki. A XIII. században festett kép a pápa kijevi szentmiséjén a Csajka (Sirály) sportrepülőtéren álló, a hit hajóját formázó emelvényen lévő oltárt díszíti majd.

A város főutcáján, a Hrescsatikon kijeviek tömege várta a pápamobilt, a menet útvonalán mindenütt rendőrsorfal vigyázott a rendre, a repülőtértől a városközpontig vezető úton több mentőalakulat állt készenlétben. Incidens nem történt, a tüntetőket a rendőrség távol tartotta a pápa útvonalától.

A pápa látogatását élesen bíráló, moszkvai patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház (UPC-MP) vezetői korábban arra szólították fel híveiket, hogy II. János Pál látogatása alatt tartózkodjanak az utcai tiltakozó akcióktól. A városban kedden és pénteken Kijev több pontján békés demonstrációt tartottak a pápa látogatása ellen - közölte a CNN.

Vissza a kezdőlapra