A szocialisták szórólapja Dabason
ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend előtti felszólalásra jelentkezett Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes asszony, a Fidesz képviselője, "A sértegetések kampánya, avagy miért becsülték le a polgárokat a szocialisták?" címmel. Képviselő asszonyt illeti a szó.

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy mindenekelőtt felolvassak néhány idézetet egy műnek aligha nevezhető írásban található párbeszédből, melynek színhelye egy kocsma, valahol Budapesttől délre. Tehát a párbeszéd:

"- Aggyisten szomszéd! De régen láttam, hogy meg van?

- Köszönöm, csak úgy öregesen, meg aztán az a fránya vérnyomás.

- Oszt vesz valamit? Jó nagy vásár van.

- Á... én csak kóbászolok le s fel. Az asszony akar bugyit magának, de hát ekkora farra?

- Gyűjjék, iszunk valamit! Hallotta, nagy emberek látogatták meg a vásárt?

- Kik mán?

- Hát a Kovács Pista, a leendő országgyűlési képviselőnk, meg Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője."

A későbbiekben politikáról cseverésznek, a helyzetet elemzik, majd így folytatódik az eszmecsere:

"- Végre itt az asszony pajtás is... Kaptál bugyit az ülepedre?

- Aha... nézd, milyen fájintos! "

Majd alább még ez olvasható:

"- Kend biztos benne, hogy nyer a Pisti?

- Még szép! Ez olyan biztos, mint ahogy az asszony már megint eltűnt. Hál' Istennek.

- No erre osztán megen innunk kell egyet szomszéd, az áldóját!"

Így folydogál a párbeszéd a két atyafi között, akik - mint az írásból kiderül - menet közben jó néhány felest benyakaltak.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Aki úgy gondolja, hogy Göre Gábor bíró uram fecserészett Durbints sógorral kevéske savanykás homoki nyakalgatása közben, téved. Téved, mert a halhatatlan Gárdonyi az egyébként általa is szégyellt, csakis pénzt és nem írói dicsőséget hozó munkájában ilyen mélyrepülésre nem volt képes.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idézet a Szocialista Párt "Hallja, kend..." című, nyilván vidámnak szánt, Dabason és a választókerületben terjesztett szórólapjáról való. Aki némi elemzés után kideríti, mi is a szocialista szórólap üzenete - amelyet egyébként nem restelltek Mikszáth Kálmántól vett jeles mondattal díszíteni -, az alighanem rálel az egyik magyarázatára annak, hogy miért csökken az MSZP népszerűsége, és miért veszítették el a dabasi megmérettetést.

Tisztelt Ház! Nézzük, kinek és mit üzen ez a szöveg! Először is lebecsülésüket üzeni általában az embereknek. Hiszen feltételezik róluk, hogy többségük szellemileg alultáplált kocsmatöltelék.

A másik üzenet a nőknek szól, a rájuk vonatkozó mondatok némelyikét az előbb olvastam fel. Hogy mi az üzenet lényege? Mondani aligha kell.

A harmadik üzenetet pedig önmagukról fogalmazzák meg a szórólap kiötlői, közhírré téve egyúttal a negyedik, de korántsem utolsó helyre kívánkozó üzenetet: íme a szocialisták által megtestesített politikai kultúráról, a népfelfogásról, a női emancipációról vallott nézeteik rövid summázata.

A szórólap durva és alantas hangja elsősorban a nőket sérti, de meg kell adni, hogy a sértegetések vásárában a szocialisták nem tesznek különbséget ember és ember között, hiszen az álnépies klisék mindenkire nézve bántóak, korra és nemre való tekintet nélkül. Végül az egész szórólap úgy, ahogy van, sérti a jó ízlést és az emberi méltóságot.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Szocialista Képviselőtársaim! Önök Mikszáthot idézték a szórólapjukon. A legnagyobb palóc ezt írta: "Van egy ismerősöm, aki sokat gondolkodik, míg mond valamit, amin viszont sokat lehet gondolkodni, ha már mondott valamit." A választási eredmény azt mutatja, hogy önök keveset gondolkodtak.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Vissza a kezdőlapra