Szájer
az időközi választásokról
(+kis rövid  összefoglaló)
 

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most a frakciók napirend előtti felszólalásai következnek. Elsőként megadom a szót Szájer József frakcióvezető úrnak, Fidesz-Magyar Polgári Párt.

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! "Egyre nyilvánvalóbb az emberek többsége előtt, hogy nem ilyen kormányt szeretnének látni. Talán ezért is van az, hogy Nyíregyházán az időközi önkormányzati választásokon 47 százalékkal győzött az MSZP jelöltje."

Tisztelt Ház! Kedves Magyar Polgárok! Mielőtt megijednének, hogy szereptévesztésben vagyok, jelzem, hogy a mai napirend előtti hozzászólásom kezdő mondatai idézetek egy ellenzéki frakcióvezető másfél hónappal ezelőtti felszólalásából. Nagy Sándor egy időközi önkormányzati képviselő-választás eredményéből rögvest az ország kormányzására vonatkozóan vont le következtetéseket. Ez persze azt is jelzi, hogy általános vélekedés szerint fiatal demokráciánkban minden választás egyben országos jelentőségű ügy. Nem is lehet más, hiszen a magyar polgárok csak a rendszerváltozás óta gyakorolhatják demokratikus választójogukat; a szocializmus idején megrendezett álválasztások nem voltak szabadok.

Tisztelt Ház! Így országos ügy az ebben a ciklusban utolsóként megtartott időközi parlamenti választás Dabason és környékén, ahol a kormánykoalíció fideszes jelöltjére a polgárok 54 százaléka szavazott, míg a szocialista ellenzék jelöltje 39 százalékot, az SZDSZ pedig 2,94 százalékot kapott. (Közbeszólások az MDF és a Fidesz soraiból: Hú!)

Országos ügy lett egy helyi önkormányzati választás is: néhány hete a Golop községben megtartott polgármester-választáson 67 százalékkal nyert a Fidesszel szövetséges Kereszténydemokrata Szövetség jelöltje, a dabasi választás napján Gyulán pedig 55 százalékkal nyert a kormánykoalíció jelöltje. Ugyanezen a napon a Veszprém megyei Halimba községben tartott polgármester-választáson a szocialisták által támogatott jelölt mindössze 25 voksot, azaz 5,4 százalékot kapott - ez még a parlamenti határ felett van.

Ha mindent összevetünk, akkor az említett eredményekből a Fidesz részéről azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az időközi választások tanúsága szerint - ismét idézem - "egyre nyilvánvalóbb az emberek többsége előtt, hogy nem ilyen" ellenzéket szeretnének látni. (Taps a Fidesz soraiban.)

Tisztelt Ház! Számunkra, fideszesek számára megtisztelő az emberek belénk és a polgári kormányba vetett bizalma. Ez a bizalom bennünket nem elbizakodottá tesz, hanem erőt ad az előttünk álló feladatok végrehajtásához. Még nagyon sok a kormány és a Fidesz teendője, a polgárok bizalmának ilyen kinyilvánítása azonban megerősíti bennünk azt a hitet, hogy bár rengeteg még ebben az országban a helyrehoznivaló, de a kormány jó úton jár, és ezen az úton élvezheti, hogy az emberek nagy többsége mögötte áll. Higgyék el, ez a tudat könnyebbé teszi a mi munkánkat, köszönet érte! Dabason és környékén az emberek a kormány munkájáról is ítéletet mondtak, és a folytatásra szavaztak. A polgárok egyben az összefogásra, a polgári erők szövetségére is voksoltak.

A dabasi körzet választási eredménye több más tanulsággal is szolgál. A legfontosabb eredménynek nem is a koalíció jelöltjének fölényes győzelmét tartom, hanem azt, hogy a választás érvényes és eredményes volt. A részvételi arány magasabb volt néhány korábbi időközi választásénál. Volt ez annak ellenére, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője demokrata politikushoz méltatlan módon az első forduló előtt azzal akarta lebeszélni a választókat a szavazásról, hogy az úgysem lesz majd eredményes. Ez a választás azzal is bevonul a politikatörténetbe, hogy itt adták ki a szocialisták az eddigi legízléstelenebb, a női nemet megalázó választási röplapot, de erről, kedves képviselőtársaim, holnap napirend előtt Mátrai Márta képviselőtársam fog részletesen szólni.

Tisztelt Ház! Szemben az ellenzéki jelöltek és pártjaik vereség utáni propaganda-hadjáratával Dabason és környékén nem valamely pártnak vagy pártoknak a vazallusai, hanem a választópolgárok voltak azok, akik győzelemre segítették a koalíció jelöltjét. Rendkívül szerencsétlennek, károsnak tartom, hogy a vesztes pártok nemcsak egyes pártokat, de a választókat is megbélyegzik napi politikai érdekeikről, ők ugyanis úgy képzelik el a polgárokat, mint akiket birkaként terelgetnek a pártvezetők a két választási forduló között. Aki az MDNP vagy a MIÉP visszalépésének tudja be a koalíció dabasi győzelmét, az egyszerre próbálja saját kudarcát leplezni, és egyszerre sérti meg a választópolgárokat. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez nem demokratikus dolog - hozzáteszem egyébként, hogy ez a számítás matematikailag is megbukik.

Tisztelt Ház! A koalíció és a Fidesz nevében megköszönöm a választópolgároknak a szavazatait, és ígérem, hogy itt a parlamentben mi arra fogunk törekedni, hogy közös álmainkat valóra váltsuk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)


Megszavazták többek között: a cselekvőképességgel, gondnoksággal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot,
a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint az ezzel összefüggő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslatot valamint
a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot

Vissza a kezdőlapra