Gyógyszerek, árak, rések
 
A gyógyszertárak kiskereskedelmi árrésének felső határt kell szabni, állítja Mikola István miniszter úr.  És nem csak állította, meg is tette. A Gyógyszerész Kamara máris össztüzet zúdított rá, s riogató üzeneteket fogalmaztak meg a szocialisták is. Egyikük például azt mondta, hogy a drága gyógyszereket nem lesznek képesek a gyógyszertárak raktáron tartani és a betegeknek kétszer kell elmenniük a patikába.

A gyógyszerpiacon nehéz összehangolni az összes szereplő érdekeit. A gyárak, valamint a nagy és kiskereskedők, azaz a gyógyszerészek minden bizonnyal az árak és a forgalom emelésében érdekeltek. Az orvos és a beteg a gyógyszerek hatékonyságában, az utóbbi pedig a költségek mérséklésében. Ez az érdeke találkozik a biztosítóéval.

Ma a gyógyszerek árának meghatározott százaléka az árrése. Minél drágább egy doboz gyógyszer, annál többet keres a patikus. Mivel az újabb, bonyolult eljárással készült különlegességek ára a csillagos ég magasságában van, előfordul, hogy egyetlen doboz eladásával húszezer forint is üti a gyógyszertár tulajdonos markát. Hogyne lenne tehát e gyógyszerek eladásában érdekelt, s hogyne ne tenne meg mindent, hogy e készítmény megvásárlását támogassa a biztoscító.

A gyógyszertárak többségében a kiugróan drága gyógyszer ritka, mint a fehér holló. A mostani intézkedés, amely az árrést a drága készítményeknél csökkenti, csak keveseket érint. Nincs kétszáz azoknak a száma, amelyeknek az árukészlete ebbe a kategóriába tartozik.

A százalékos gyógyszer árrés igazságtalan, hiszen a drágább készítmények eladásával azonos munkáért tízszer, hússzor, sokszor több bevételhez lehet jutni. Ez a helyzet veszélyes. Megkísérti gyógyszerészt: ha a nagyobb haszon kedvéért a drágább szerek irányába tereli a gyógyszerválasztás dolgában járatlan beteget, gazdagabb lesz. Már a megrendelésnél elhagyják az olcsóbb szereket, s a beteg, ha nincs más, nem vár, inkább fizet. Ezt a folyamatot - a kiszolgáltatott beteg érdekében - meg kell állítani. Az árrés maximálás azt jelenti, hogy a 3500 forintnál drágább gyógyszerek esetén az árrés fix összeg lesz. Gondoljunk bele: katasztrófa-e, ha valaki egy recept kezeléséért és a gyógyszer készletezéséért, majd kiadásáért receptenként "csak" 630 Ft bevételhez jut?

Küldjenek "villanypostán" levelet, azaz kattintsanak erre a jelre:  majd a megjelenő levélformát küldjék el azok, egyetértenek azzal, hogy a jelenlegi érdekeltségi rendszert az árrés maximálásával meg kell változtatni,  Véleményt is lehet bele írni, de a lényeget már betettük a levél tárgyát megjelölő sorba. Ha nem tartják helyesnek ezt a beavatkozást, hanem a jelenlegi kiskereskedelmi árképzést tartják jónak, akkor állítsák pirosra a szemafórt, azaz kattintsanak a piros gömbre.  A további eljárás a fentiek szerint.

(Megjegyzés: a "kapcsolattartás" rovatban nem tudunk több szavazógépet kitenni, s sajnos olvasóink nem is elég gyakran látogatják ezt a rovatot. A januári múlt század értékelő levélírási megoldás bevált, reméljük most is éltek a lehetőséggel. Csak két kattintást kérünk.)

Vissza a kezdőlapra