A parlamentből jelentjük
2001. május 7.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! ...

Vancsik Zoltán frakcióvezető-helyettes úr ügyrendi kérdésben kért szót.

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Szeretném elmondani, hogy miközben Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője, a napirend előtti felszólalását mondta, az m2 televízió képernyője elsötétült. (Derültség, taps és közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból, többek között: Nekünk mondod? - Ne sértegess!) Várjatok, fiúk! (Az elnök megkocogtatja a csengőt. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Kivilágosodott!)

ELNÖK: Figyelmet kérek! Kérem, mindenki őrizze meg a méltóságát! (Derültség és közbeszólások a Fidesz padsoraiból. - Megkocogtatja a csengőt.) Frakcióvezető-helyettes úr, kérem, fogalmazzon egyértelműen! (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból. - Megkocogtatja a csengőt!) Kérem, hallgassuk meg...

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! A Fidesz IQ-ja 1 perc 25 másodpercig tartott. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: 26! - Közbeszólás ugyanonnan: Pfuj!)

Az ügyrendi javaslatom az ügyben a következő: szíveskedjen intézkedni arról, hogy a Ház a jelet adja ki, hogy a televízióban holnap Nagy Sándor a felszólalását el tudja mondani, vagy ezt felvételről látni lehessen! (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Ne kínozd a polgárokat! - Sajtószabadság!) Elnök úr, tud rendet tartani a Házban, vagy nem tud rendet tartani a Házban?! Szeretném elmondani az indokokat.

ELNÖK: Tisztelt Ház! (Megkocogtatja a csengőt.) Meghallgattam a képviselő úr felszólalását. Köszönöm a segítséget; felhívta a figyelmünket valamire, ami lehet, hogy ténylegesen probléma. Ez azonban nem ügyrendi javaslat, tehát nem olyan javaslat, amivel itt, a Ház plenáris ülésén foglalkozni kellene. Semmiképpen nem olyan javaslat, amivel kapcsolatban itt ügyrendi vitát lehetne indukálni.

Köszönöm a bejelentést - ezt egy bejelentésnek tekintem. Ennek következében meg fogom kérni a kollégáimat, vizsgálják meg annak az okát, hogy ez valóban bekövetkezett-e, s hogy egyáltalán a parlament közvetítő rendszerében következett-e be a hiba, vagy pedig a televíziónál. Önnek, illetőleg a frakciónak természetesen tájékoztatást fogok adni, úgyhogy nem szükséges, hogy az ügyrendi javaslatról döntsön az Országgyűlés. (Zaj a Fidesz padsoraiból. - Megkocogtatja a csengőt.) Kérem, hogy foglaljon helyet!

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Elnök úr, nem tudok helyet foglalni, mert ön ezt nem teheti meg! A Házszabály világosan előírja, hogy az ügyrendi javaslatnak milyen kellékei vannak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes úr...

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Elmondtam az ügyrendi javaslatomat, szeretném megindokolni. (Dr. Répássy Róbert: Szavazzunk róla!) Önnek nincs lehetősége elbírálni...

ELNÖK: ...frakcióvezető-helyettes úr, ez igaz, abban az esetben, ha valóban egy ügyrendi javaslatot hallottunk volna...

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Ez valóban ügyrendi javaslat volt!

ELNÖK: ...ez azonban nem volt ügyrendi javaslat. Világos volt a javaslat, ez egy bejelentés volt, ezt megindokolni nem kell. Köszönöm a bejelentését, kérem, foglaljon helyet. A Ház megkezdi a munkáját.

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Ez példátlan, elnök úr, hogy erővel elveszi tőlem az indoklás lehetőségét! (Folyamatos zaj.) Ez jellemző egyébként! Jellemző!

ELNÖK: Tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, kérem, foglaljon helyet. Nem teszek mást, mint eleget tettem az ön felkérésének: rendet tartok a Házban. Köszönöm a figyelmét. (Taps a Fidesz és a Kisgazdapárt soraiban.)

Vissza a kezdőlapra