A parlamentből jelentjük
2001. május 7.
Napirend előtt
ELNÖK: Ugyancsak napirend előtti felszólalásra jelentkezett Nagy Sándor frakcióvezető úr, Magyar Szocialista Párt.

DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tiszta Varga Képviselő Úr! Államtitkár Úr! Köszönöm aggódó szavaikat; még az sem kizárt, hogy szakértőként igénybe vesszük az önök hozzájárulását a mi népszavazási kezdeményezésünk sikeréhez. (Közbeszólás az MDF soraiban: Tiszteletdíj?) De nem erről akartam beszélni, hanem arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr a Fidesz legutóbbi kongresszusán azt mondta: kormánya három év alatt hat év munkáját végezte el. (Közbeszólások a Fidesz soraiban: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.) Pontosan nem lehet tudni... (A taps folytatódik.) Fájdalmas ponthoz értem, mert a tapsoló brigád nem tudja abbahagyni - mintha tapszárat kaptak volna. Pontosan nem lehet tudni, hogy a miniszterelnök úr mire gondolt, de egy szempontból szeretném megerősíteni a kijelentését: ezt a három évet nagyon sokan valóban duplaannyi időnek érzik, már csak azért is, mert a háborús évek duplán számítanak. (Taps az MSZP soraiban.) Csak néhány példa:

A Fidesz problematikusnak tartotta a magyar társadalombiztosítás helyzetét, az önkormányzatok működését kézbe vette - azóta háromszor szervezte át az irányítás, a felügyelet, a működés rendjét. Soha ilyen káosz, ilyen átláthatatlan, kiszámíthatatlan helyzet (Közbeszólások a Fidesz és az FKGP soraiban.) nem volt a társadalombiztosításban! A Fidesz elégedetlen volt a hazai, többségében vagy jelentős részben állami kézben lévő nagyvállalatok vezetőivel, lecserélte őket - így a korábban nyereséges vállalatokból, szinte kivétel nélkül mindegyikből, veszteséges vállalatot csinált. (Közbeszólások a Fidesz soraiban.) A Fidesz nem volt elégedett a magyar vidék helyzetével, a mezőgazdaság helyzetével, megtalálta a legnagyobb tervezőt és kivitelezőt - soha nem volt ilyen mélyponton a magyar mezőgazdaság és a vidéken élő emberek jelentős részének életkörülményei. (Közbeszólások a Fidesz soraiban.)

A hivatalban lévő kormány tevékenysége tehát tökéletesen alátámasztja egy klasszikus mondás igazát: a Fidesznek ellenzéki pártként minden problémára volt legalább két jó megoldása - kormányon minden megoldása legalább további két problémát szül. Ha így kell tekinteni a dupla kormányzási időt, így elfogadható.

A "három év alatt hat év munkáját végezte el a kormány" kijelentés érthető másként is - úgy is például, hogy a háromhetente ülésező parlament duplaannyi hibát vétett. Elég, ha a sporttörvényre gondolunk, ami minden idők legjobb törvénye, mondta a miniszter úr, és amelyet már év elején módosítani kellett, mert néhány teljesen működésképtelen, elfogadhatatlan dolog volt benne. Most két kormánypárti képviselő további 37 ponton kívánja módosítani a törvényt - nyilván azért, mert ilyen tökéletesre sikerült. De mondhatom gyöngyszemként az üzletrészről szóló törvényt, amelyet az Alkotmánybíróság példa nélkül, címétől a dátumáig tartott csak alkotmányellenesnek, nyilván ezzel elérve, hogy több százezer embert becsaptak, és nem tudják, hogy mi lesz a dolog sorsa.

Három év alatt kétszer módosította a kormány a munka törvénykönyvét is, és itt szeretnék erre a csodálatos matematikai összefüggésre rámutatni: ha a kettőt összeszorozzuk, ez is kihozza a hatos számot. Tehát a miniszterelnök megalapozottan beszél. És legalább hat tételben rosszabb a munkavállalóknak ez a törvény, mint a korábbi hatályos törvény volt.

Rogán Antal úr nem mond igazat, egyszerűen nem mond igazat. (Közbeszólások a Fidesz soraiban.) Nem igaz, amit állít, mert a heti pihenőidőt két teljes napról, 48 óráról 40 órára csökkenti a munka törvénykönyve, azaz lehet az eddigi pihenőben rendes munkát elvárni, díjazás nélkül. Nem igaz, hogy minden pihenőnap esetén hétvégén egynek vasárnapra kell esnie (Közbeszólások a Fidesz soraiban: De igaz!), mert a munkáltató összevonhatja a munkaidőt, és szükségképpen, ha két hétre, egy hónapra összevonja, akkor természetesen ezek közül némelyik már nem esik vasárnapra. Egyszerűen a Fidesz nem mond igazat, és attól, hogy Rogán Antal úr beszél munkavállalókról, szakszervezetekről, munkaviszonyról, akinek nem volt alkalma még ezeket a fogalmakat személyesen megismernie (Derültség és taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiban.), attól természetesen nem lesz igazabb a dolog; hogy a miniszterelnök úr kedvenc szólásmondásainak egyikéhez nyúljak: attól, hogy a haranglábra gatyát húznak, még nem lesz harangozó. (Derültség és taps az MSZP soraiban.) Ezt jó lenne, ha ön is tudná.

Befejezésül szeretném azt mondani, hogy ha ezt a kétszeres tempót tudja tartani a kormány, akkor négy év múltán nyolc évnyi kormányzati időt tudhat majd maga mögött. Ez eggyel több ok arra, hogy a választópolgárok megköszönjék a Fidesz emberfeletti erőfeszítéseit, a Kisgazdapárt páratlan humorérzékét, és hosszabb-rövidebb időre pihenőt engedélyezzenek a polgári munka hőseinek.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

ELNÖK: Az elhangzottakra Pokorni Zoltán miniszter úr válaszol.

POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Képviselőtársak! Tegnapelőtt valóban a miniszterelnök úr értékelte a kormány hároméves munkáját, és ön jól ismerheti ezt a szöveget, hiszen megjelent, olvasható. A miniszterelnök úr azt mondta, hogy a kormány az eltelt három évben hat évnyi munkát végzett el, de talán jobb lett volna folytatni ezt a mondatot: nincs ebben semmi meglepő - mondta Orbán Viktor -, hiszen a magyar családok, a magyar emberek így élnek, igyekeznek egy nap alatt kétnapnyi feladatot, kétnapnyi munkát elvégezni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Való igaz, hogy azok a sikerek, azok az eredmények, amelyekre ez a nemzet büszke lehet az eltelt három esztendőben, vagy legalábbis optimizmusára és derűlátására alapot adhat, nem a kormány érdeme, ahogyan ön a napirend előtti hozzászólásának címében ezt finoman jelezte - az valamennyiünk, valamennyi magyar ember érdeme.(Taps a Fidesz soraiban.) Valamennyiünk munkájának köszönhető az, hogy az elmúlt három évben a magyar emberek teljesítményén keresztül a magyar gazdaság úgy növekedett, hogy meghaladta az Európai Unió átlagának kétszeresét (Bauer Tamás közbekiált.), mindeközben 10 százalék alá csökkent az infláció, mindeközben 200 ezer új munkahely jött létre. (Bauer Tamás ismét közbekiált.) Nem akarom folytatni ezt a sort... Bauer képviselő úrnak egy pohár vizet kérnék, mert ideges! (Derültség a Fidesz soraiban.)

Nem akarom folytatni ezt a sort, mert önnek abban igaza van, hogy nem lenne helyes, ha az elmúlt három évet csak a kiváló teljesítmények felsorolásával értékelnénk. Való igaz, sok olyan teendő van még előttünk, amit el kell végezni. Ezek közé tartozik az, amit ön is említett, a nyugdíjrendszer átláthatóvá tétele, igazságossá, célzottá, kiszámíthatóvá tétele valamennyi nyugdíj előtt álló ember számára. Valóban igaza van önnek, idetartozik a magyar vidék, a magyar gazdatársadalom, a magyar mezőgazdaság felkészítése arra a kíméletlen versengésre, amit majd állniuk kell az Európai Unión belül. Való igaz, hogy az állami tulajdonban lévő nagyvállalatok kezelése nem abból áll, hogy amit lehet, eladunk. Tudatosan fel kell készítenünk, hogy az állami tulajdonú cégek is állják a versenyt egy versengő, piacos magyar gazdaságban.

Köszönöm az elismerő szavakat valamennyiünk nevében, amit ön mondott, hogy a Fidesznek minden jelentős, a nemzet, az emberek életében fontos problémára volt egy-egy jó megoldása. Értem azt a finom iróniát, amit megfogalmazott, hogy minden megoldásából fakadtak új problémák. A lelkem mélyén egyet is értek ezzel, mert valóban nem lehet mindenre tökéletes megoldást találni. Vannak olyan folyamatok, ahol ha előre lépünk, akkor új megoldandó kérdések tárulnak elénk. Bizony, a kérdések ilyenek, bonyolultak, így tudunk előrejutni egyikről a másikra.

Az ön által említett példák közül valóban ilyen a külső üzletrész-tulajdonosok helyzetének megoldása. Ne felejtse el, frakcióvezető úr, hogy 1991 óta megoldatlan ez a helyzet. Lehet bennünket kárhoztatni azért, mert nagy levegőt vettünk és nekivágtunk, hogy megoldjuk, 357 ezer ember jelezte - 357 ezer ember jelezte! -, hogy igényli ezt a megoldást, és bízom benne, hogy megtaláljuk azt a jó jogi, üzleti, gazdasági megoldást, hogy ezt a '91 óta megoldatlan problémát megoldjuk, ezeknek az embereknek a sorsán segíteni tudjunk.

Bízom benne, hogy a tréfálkozáson, humoros hozzászólásokon túl ebben talán még az ellenzéki képviselő urakra is számíthatunk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, a Független Kisgazdapárt és az MDF soraiban.)

Vissza a kezdőlapra