Romano Prodi látogatása
az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának kibővített ülésén
Zárt ülésen találkozott Romano Prodi a magyar országgyűlés az Európai Integrációs Ügyek Bizottságával és az integrációs albizottságok elnökeivel.

A jó hangulatú megbeszélésen szóba kerültek a még nyitott kérdések is. Pillanatnyilag a legnagyobb gond a média törvény szükséges módosításával kapcsolatos, hiszen ez egyszer már elbukott az ellenzéki szocialisták hozzáállása miatt és a Szájer József kezdeményezte frakció közi egyeztetés sem intézményesült.

1996-ban találkozhatott legutóbb a parlament illetékes bizottsága az Európai Bizottság elnökével. Ahogy közeledünk a felvételhez, a hasonló munkalátogatások feltehetően gyakoribbak lesznek. Ahhoz, hogy a tárgyalásokat 2002 végéig le tudjuk zárni, még nagyon komoly erőfeszítésre van szükség, hatpárti összefogásra is, s ennek a 2002-ben esedékes választások miatt kicsi az esélye. Pedig lehet, hogy minden párt használna magának, ha ezen a téren hatékonyan együttműködne a többivel. Ez ugyanis nemcsak az Európai Bizottságban keltene jó benyomást, hanem itthon is növelné a közélet iránti elkötelezettséget, és a választásokon való részvételt. Ez utóbbi viszont nem kedvez a szocialistáknak, akiknek az átlagosnál fegyelmezettebb választói nagyobb részvételi hajlandóságot mutatnak, mint a Fidesz tábora.)

A Prodi látogatás sajtóvisszhangáról a sajtószemle tájékoztat. Különösen a Világgazdaság cikkét emeljük ki.
 

Vissza a kezdőlapra