KISEBBSÉGI FIGYELŐ

ROMÁNIA
2001. március

Gazdaság

Romániának 500 ezer tonna búzát kell importálnia, hogy az új termés betakarításáig fedezhessék az ország szükségleteit - közölte a román mezőgazdasági minisztérium. A tárca szerint jelenleg 500 ezer tonna román búza áll a felvásárló malom és sütőipari vállalatok rendelkezésére. E mennyiségből csak április végéig lehet fedezni az ország szükségleteit. De májustól augusztus végéig importra van szükség, különben búzaválság lesz.

Február végén egy évre szóló szociális paktumot kötött a román kormány a vállalkozók szervezeteivel és a legjelentősebb szakszervezeti szövetségekkel.

A társadalmi szerződés értelmében az érdekképviseletek vállalták, hogy az idén tartózkodnak a munkabeszüntetésektől, a kormány pedig megígérte, hogy a minimálbér reálértéke 10 százalékkal emelkedik az idén az átlagkereset is 4-4,5 százalékkal nő, valamint az inflációtól függően negyedévenként emelik a nyugdíjakat.

Bukarestben tárgyalt Neven Mates, a Nemzetközi Valutaalap romániai főtárgyalója. Románia újabb készenléti hitelegyezményt kért, de a tárgyalások során megállapodás nem született. Mates szerint Romániának van esélye arra, hogy 2001-ben élénkebb gazdasági növekedést érjen el, de ahhoz, hogy ez tartós legyen, a múlt évben elfogadott középtávú stratégiához kell igazodnia és gyorsítania kell a strukturális reformokat és a privatizációs folyamatokat.

A román kormány jelenlegi elképzelése szerint az elkövetkező tíz évben nem épül autópálya Erdélyben. Miron Mitrea közlekedési miniszter szerint a román autópálya-építési program gerincét a negyedik összeurópai közlekedési folyosó képezi majd. Jelenleg Románia mindössze 113 km-nyi üzemképes autósztrádával rendelkezik, így elsősorban Bukarest köré összpontosítják a sztrádák építését.

A román kormány - egyelőre csak gazdasági téren - szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a FÁK országokkal, Kínával, és más keleti hatalmakkal, köztük minden valószínűség szerint Irakkal is.

Módosították a 95/1993-as törvényt, amelynek alapján jóváhagyták a Krivoj Rog-i fémdúsító kombinát létrehozására irányuló beruházásokat. Eddig Románia 730 millió dollárt fektetett ebbe a vállalkozásba, és még 150 millió dollárt kell befektetnie, hogy teljesítse előző vállalását. A Krivoj Rog-i megabefektetés 1993-ban indult, de megtorpant, és a mostani döntések alapján ez folytatódik. A gazdaságpolitika irányultsága azt mutatja, hogy vissza szeretnék kapni a keleti piacokat a román keleti export növelése érdekében. Ezért tárgyalásokat folytatnak az orosz és kínai felekkel.
 

Vissza a kezdőlapra