AHOGY MI LÁTJUK

Hatályos a törvény – alkalmazni kell

Romániában mától alkalmazni kell(ene) a közigazgatási törvény kisebbségi előírásait

Holnaptól hatályos a közigazgatási törvény. Holnap megyénkbe látogat Ion Iliescu államfő. Véletlen egybeesés, de jó alkalom arra, hogy az elnök a helyszínen tapasztalja, mennyit ér az aláírása, miként alkalmazzák a gyakorlatban a törvényeket. Mindenesetre Maroshévíz jó helyszín a szemlélődésre, ha törvénytisztelők a városgazdák, a látogatás napjára elkészülhetnek a kétnyelvű helységnévtáblákkal.

Úgy tartják, minden törvény annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Hazai gyakorlatunkban jó néhány törvényes rendelkezés megcsorbult a végrehajtás során, jó lenne, ha a közigazgatásira nem várna hasonló fogadtatás. És nemcsak Kolozsvár fura urának látványos ellenállására gondolok, másutt is számolni kell a közegellenállással, no meg a törvény alkalmazására hivatott köztisztviselők tehetetlenségével, felkészületlenségével.

Romániában már született hasonló törvény: 1945-ben kidolgozták a kisebbségi statútumot, mely 30 százalékos kisebbségi jelenléthez kötötte az anyanyelvhasználatot. Most 20 százalék a határ. Akkor a párizsi békeszerződés miatt kellett jó színben feltüntetni Románia nemzetiségi politikáját, most az Európa felé kacsingatásunk teszi indokolttá. Abból a rendelkezésből alig lett valami, a kezdeti engedményekről hamar megfeledkeztek, az üres ígérgetésektől a leplezetlen magyarellenes politizálásig vezetett az út. Ilyen sors várna a közigazgatási törvényre is? Hiszem, hogy nem. Európát ma már nehezebb becsapni, megtéveszteni, a nemzetközi szervezetek figyelik Romániát, s ha nemegyszer elnézőek, megértőek is irányában, a durva jogtiprást nem hallgatnák el, keskenyebbre zárnák, leállítanák a segélyezés, a kölcsönök csapját. Márpedig enélkül Románia nem tud talpra állni, tönkretett gazdaságát csak a külföldi pénz húzhatja ki a kátyúból. Ha a támogatás ára a kisebbségek iránti európai viszonyulás, hát legyen – vélik a döntésjoggal bíró józanul politizálók.

És még valami. Nem hagyható ki a játszmából az RMDSZ sem, mely belső tépelődései dacára, kormányban vagy kormányon kívül politizálva, sokat tett nemzeti közösségünk jogos követeléseinek törvénybe foglalásáért.

Következhet a törvény alkalmazása. A kisebbségi nyelvhasználatért harcolva, az RMDSZ megfeledkezett arról, hogy a törvény alkalmazásához megfelelően felkészített emberekre van szükség. Meg kell tanítani a tisztviselőknek a magyar közigazgatási szaknyelvet, hogy anyanyelvükön kommunikálhassanak – helyesen – a lakossággal. A szándék nem elég, szervezett formát kell találni képzésükre.

Persze, a közigazgatási törvény jóval több az anyanyelvhasználat lehetőségénél, közigazgatási szemléletváltást is ígér, életre kapó autonómiát, a helyi szervek hatáskörének növekedését. Még egy érv arra, hogy élni kell vele.

Ami pedig Iliescu látogatását illeti, feltehetően nemcsak az itteni románság megnyugtatását szolgálja, tudniillik, hogy a közigazgatási törvény nem veszélyezteti nemzeti identitásukat, s a készülő státustörvény miatt sem kell elmagyarosodásuktól tartaniuk, elvégre azért államelnök, hogy az ország valamennyi lakójának gondját szívén viselje.

Borbély László
Hargita Népe
Vissza a kezdőlapra