Sajtószemle a MeH nyomán

1. Belföld
 

Lapinformációk szerint Orbán Viktor kormányfő levélben kérte Kovács Árpádot, az ÁSZ elnökét, hogy a számvevőszék kezdjen vizsgálatot a MeH-en belül működő Országimázs Központban, tekintettel az ellenzéki és sajtókritikákra (Magyar Hírlap: Soron kívüli... 1. o.).

A Fővárosi Főügyészség a szerződés semmisségének megállapítása érdekében polgári pert indított az Agrárinnovációs Kht., az FTC és az Agrármarketing Centrum Kht. ellen. A jogvitát az a megállapodás váltotta ki, amelyet az Agrárinnovációs Kht. és az FTC kötött az "Életmódnap" megszervezésére. A perben 32 millió forint forog kockán. Az Életmódnapot nem rendezték meg, az 50 millió forint - ami áfával együtt értendő - a Fradihoz került (Népszabadság: Per... 1., 4. o.).

Torgyán József döntése értelmében nem Nyíregyházán, hanem Cegléden tartja az FKGP az országos nagygyűlést és a nagyválasztmány ülését május 5-én. Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke megerősítette: a fórumon Torgyán József vállalja a megmérettetést. Kisgazda politikusok szerint a pártelnököt leválthatják, ha bizalmi szavazást kér. Az FKGP egymással rivalizáló csoportosulásai már a Torgyán utáni időkre készülnek. A pártelnök utódjaként emlegetik Lányi Zsoltot, Gyimóthy Gézát és Turi-Kovács Bélát, akit koalíciós körökben tartanak a legalkalmasabbnak (Magyar Hírlap: Torgyán... 4., Népszabadság: Három... 2., Magyar Nemzet: Torgyán... 3. o.).

A Magyar Hírlap (Torgyán... 4. o.) beszámolva arról, hogy országos nagyválasztmányt és nem nagygyűlést tart Cegléden a Torgyán József vezette FKGP, amelyen a pártelnök is megméretteti magát, kiemeli: Turi-Kovács Bélakörnyezetvédelmi miniszter megbeszélésre hívta a kisgazda frakció tagjait. A hivatalos változat szerint munkamegbeszélést folytattak környezetvédelmi törvényekről, de kiszivárgott hírek szerint Turi-Kovács keresi a helyét. Elhagyta a reformkörösöket, Torgyánnál pedig kegyvesztett lett. Horváth Béla szerint bizonytalan a közép, nem tudják hová tartozzanak. "Egy biztos, ő se Torgyánt, se Lányit nem látná szívesen kormányfőjelöltnek. Javaslata szerint a jobboldalnak egységesen Orbán Viktort kellene jelölnie a miniszterelnöki posztra. Ezzel az ötlettel sem a reformisták, sem Torgyánék nem értenek egyet. Előbbiek szerint a Fidesznek nagy szerepe van abban, hogy kettészakad az FKGP. Gyimóthy pedig úgy véli, erről beszélni ma még nem időszerű" - írja az MH, hozzátéve: az RTL Klub Híradójában elhangzott, hogy Torgyán Józsefnek három hete nem gyomorrontása, hanem enyhe lefolyású agyvérzése volt. Torgyánné Cseh Mária cáfolta ezt a hírt.

A Fidesznek és az MDF -nek bizonyára 2002-ben is lesznek közös parlamenti képviselő-jelöltjei, de választókerületi pontossággal kijelölt együttműködés csak tárgyalásokkal alakítható ki - mondta Kövér László, a Fidesz elnöke Pécsett. Közölte: miután az MDF elnöksége nem tartotta tárgyalási alapnak a Fidesz korábbi ajánlatát, pártjának egyelőre nincs hivatalos álláspontja az együttműködés konkrétumairól (Magyar Nemzet: A Fidesz... 1. o.).

Lapinformációk szerint az MSZP elnöksége egyértelmű választ akar kapni Németh Miklóstól arra, hogy hajlandó-e az elnökség elé állni. Németh szóban kategorikusan igennel válaszolt, ám abból a leveléből, amelyet ezt követően küldött az elnökségnek, néhányan mást olvastak ki: nem szándéka ugyanúgy válaszolni az elnökség kérdésére, mint ahogy azt már megtette Kovács László és Medgyessy Péter. Levelében azt tartja elsődlegesnek, hogy az MSZP először értékelje a novemberi kongresszus óta eltelt időszakot, és csak azt követően jelöljön listavezetőt. Azt is egyértelművé teszi, hogy nem kíván részt venni semmiféle előzetes forgatókönyv szerinti jelölési folyamatban. Nagy Nóra, az MSZP elnökségének tagja állásfoglalást kért a párt etikai bizottságától, hogy megsérti-e a párt alapszabályát az a tisztségviselő, aki a belső vitákat a nyilvánosság elé viszi, és ezzel árt a párt megítélésének. Szerinte ma a médiában ellenzéki oldalon az MSZP ugyanazt csinálja, mint kormányzati oldalon az FKGP. A belső viták kiteregetésének, az üzengető bejelentéseknek közkedvelt színtere lett a sajtó, ez pedig veszélyezteti az MSZP 2002-es választási esélyeit (Népszabadság: Nyílt levelezés... 4., Népszava: Huzavona... 2. o.).

Felhagy a kétfrontos háborúval Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke, Budapest főpolgármestere - értesült a Stop internetes újság. Demszky az időközi választásokon elszenvedett kudarc után jobbnak látja, ha a kormánypártokat támadja, a koalíciós partnerrel szemben azonban barátibb hangot üt meg. Szent-Iványi István megerősítette: valóban számítani lehet egyfajta irányváltásra. Ezután csak szakmai kérdésekben akarnak szembeszállni az MSZP-vel (Népszabadság: Stratégiaváltás... 5. o.).

A Népszava (Az MSZP a legesélyesebb... 1., 2. o.) ismerteti a Medián áprilisi közvélemény-kutatásának eredményét, amely a januárihoz hasonló mértékű, 35 százalékos MSZP-vezetést regisztrált a biztos szavazók körében. Ez az arány a múlt hónapban 29 százalék, februárban pedig 39 százalék volt. A Fidesz támogatottsága 27 százalék ebben a körben, az utóbbi három hónapban ez az arány 24-29 százalék között mozgott. Az SZDSZ márciusi 8 százalékos támogatottsága 5 százalékra esett vissza. Az MDF és a MIÉP egyaránt 3 százalékon áll, az FKGP támogatottsága 2 százalékos. A biztos szavazók 40 százaléka szerint az MSZP a legesélyesebb a választások megnyerésére, a Fideszről ezt 29 százalék gondolja. Míg tavaly 30 százalék volt azok aránya, akik kizárták, hogy a Fideszre szavazzanak, április elején már csak minden negyedik megkérdezett utasította el a legnagyobb kormánypártot.

A tiltakozás jegyében zajlik majd az idei május 1-jei ünnep. Az ok: a Munka törvénykönyvének a dolgozókat hátrányosan érintő módosítása. Ezt Sándor László, az MSZOSZ elnöke közölte. Az MSZOSZ listát készít a Munka törvénykönyv módosítását megszavazó képviselőkről, és a névsort elküldi a munkahelyekre. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordul, mert alaptörvénybe ütközőnek tartja a helyettesítés új szabályozását (Népszabadság: Szakszervezeti... 1. o.).

A Népszava (Bértárgyalást akar... 3. o.) összeállítása szerint országos demonstrációt is eredményezhet, ha a kormányzat nem ül tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel a megváltozott inflációs mérték miatt követelt bérkompenzációk ügyében. A lap rámutat: az EDDSZ már korábban jelezte: kezdeményezik a KIÉT összehívását. Orbán Viktor kormányfő már az infláció mértékének emelkedéséről szóló, a GT előtt tett bejelentését követően leszögezte: nem módosítják a béralkukat. Cser Ágnes elnök erre reagálva azt mondta: a kormánynak nem a GT-ben, hanem a KIÉT-en keresztül kell tárgyalniuk a munkavállalókkal.

A Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák közül szerdán délután újabb három család, összesen 15 fő kapott értesítést a francia illetékes hatóságtól a menekültstátus elismeréséről - közölte Krasznai József, a zámolyi romák szóvivője (Magyar Hírlap: Menekültstátus... 1. o.).

A Népszavában (Arccal... 13. o.) Szikora János rendező nyilatkozik, aki az új Nemzeti Színház jövő tavaszi nyitódarabját, Az ember tragédiáját rendezi. Szikora hangsúlyozza: a Nemzeti Színház a nemzeté, és nem a pártoké. Nagyon rövidlátó az a politika, amelyik azt képzeli, hogy ez a színház örökbérletben az övé lehet." Mint mondta, személy szerint Várhegyi Attila politikai államtitkár kérte fel a darab megrendezésére.
 

2. Gazdaság
 

A kormány a 2004-ig szóló középtávú gazdasági programja szerint az időszak végére 5-6 százalékos inflációval, 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel, valamint 2 milliárd euró folyó fizetési mérleghiánnyal számol. Az elemzők reálisnak tartják a gazdasági kabinet terveit (Napi Gazdaság: További adócsökkentést ígér... Az elemzők... 1., 3. o.).

Idén januárban a bruttó nominális átlagkereset 16,8 százalékkal, a nettó átlagkereset 15,4 százalékkal, a reálkereset pedig 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette a KSH (Napi Gazdaság: Igazolta... 3. o.).

Több százan demonstráltak tegnap a Győri Kekszgyár bezárása ellen a Fidelitas szervezésében. A Reflex Egyesület tegnap hivatalosan kérte a GHV-t, vizsgálja meg a cég privatizációját (Népszava: Tüntettek... 1., 4., Népszabadság: Tüntetés... 13. o.).
 

3. Külföld

Az egyházi kezdeményezésű erdélyi magánegyetem alapító püspökeivel találkozott tegnap a Parlamentben Orbán Viktor kormányfő. A megbeszélés után Németh Zsolt államtitkár elmondta: a miniszterelnök megerősítette, hogy a magyar kormány "teljes mellszélességgel támogatja" az erdélyi történelmi egyházak vezetőinek igényét, miszerint kapják vissza a kommunista időszakban elkobzott egyházi ingatlanjaikat (Magyar Nemzet: Püspökök... 9., Népszabadság: Egyetem mellé... 3., Magyar Hírlap: Valószínűtlen... 3. o.).

Budapestre látogat jövő hétfőn a szlovák kormányfő. Mikulás Dzurinda vendéglátójával, Orbán Viktorral folytat megbeszéléseket (Magyar Hírlap: Mikulás Dzurinda... 2. o.).

A Népszabadság (Zártkörű... 1., 3. o.) címoldalon hozza: Orbán Viktor kormányfő április végén washingtoni magánlátogatásra utazik. Az ez alkalomból rendezendő szűk körű gálaesten Kossuth-díjas művészek vesznek részt, akiknek költségeit az NKÖM fedezi. A Folger Shakespeare Library Alapítvány estélyén kívül nyilvános koncertet nem adnak. A művészek úgy tudták: olyan fogadáson játszanak majd, amelyen Bush amerikai elnök is részt vesz - írja a lap.

Vissza a kezdőlapra