Sajtószemle a MeH nyomán

1. Belföld

Lapinformációk szerint távozik posztjáról Piller András, az RTL Klub vezérigazgatója és Gyöngyösi Bence programigazgató. A tulajdonosi döntés értelmében ugyanis őket terheli a felelősség azért a szakmai hibáért, hogy nyolc nappal ezelőtt a csatorna levetítette Frei Tamás műsorát. Ebben a riporter egy orosz bérgyilkossal folytatott beszélgetés alkalmával az iránt érdeklődött, hogy a bűnöző mennyiért ölné meg a magyar miniszterelnököt. Az elhangzottakért Frei Tamás szerdán levélben, az RTL pedig csütörtökön képernyőn bocsánatot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ORTT várhatóan a napokban dönt arról, hogy milyen büntetést ró ki a műsor miatt a kereskedelmi tévécsatornára  tudósít Magyar Hírlap

Nem javult számottevően a munkavállalók helyzete, a gazdasági eredményekhez képest nem növekedtek a bérek, egyre gátlástalanabb a hazai és a nemzetközi nagytőke - hangzott el tegnap a szakszervezetek közös május 1-jei rendezvényén a fővárosban, ahol közös kiáltványt fogadtak el. Kovács László szocialista pártelnök felkereste a konföderációk vezetőit, akikkel a munkavállalókat érintő kérdésekről és a lehetséges kétoldalú, szakmai együttműködésről egyeztetett. Kovács kijelentette: "Jövőre leváltjuk ezt a kormányt. Az utolsó fillérig elszámoltatja az MSZP a Fidesz-kormányt, ha hatalomra kerülnek a szocialisták, és véget vetnek a kormányzat kész átverése show-műsorának, a Fidesz-közeli rokonok Magyarországának. Az SZDSZ a Hajógyári-szigeten ünnepelt. Rendezvényük teljes bevételét átadták az árvízsújtotta Jánd polgármesterének. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a párt központi ünnepségén, a Hősök terén azt mondta: az elmúlt tíz évben soha annyi esély nem volt arra, hogy az MP bejusson a parlamentbe. Kijelentette: Kádár János alatt jobb volt, mint ma


Az SZDSZ parlamenti vizsgálatot kezdeményez amiatt, hogy a népszámlálás során a Köztársasági Őrezred tagjai vették fel a védett állami vezetők lakóhelye környékén élő emberek adatait. Az SZDSZ magyarázatot vár a kormányfőtől. A parlament rendészeti bizottságának kisgazda elnöke, Bernáth Varga Balázs ugyanakkor nem lát okot a vizsgálatra, mert szerinte nem történt törvénysértés Népszabadság: T. Ház.

Lapjelentések szerint Torgyán József, az FKGP elnöke újabb eddigi bizalmi emberét, Bernáth Varga Balázs főtitkárt készül leváltani posztjáról. Az indok, hogy ő is bizonyos változtatásokat szorgalmaz az FKGP elnökségében. Bernáth Varga helyére Gyimóthy Géza alelnököt tartják a legesélyesebbnek. Boros Imre tárca nélküli miniszter Cegléden kijelentette: az FKGP megtisztulva 2002 után is stabil koalíciós partner lehet, és most az a cél, hogy május 5-én Budapesten sorra kerülő, a reform polgári platform szervezte rendezvényen minél többen sorakozzanak fel a megújulást támogató kisgazdák. Boros kifejtette: Torgyán József szavakban kiáll ugyan a koalíció mellett, valójában azonban igyekszik instabillá tenni azt. E törekvésében azonban a hozzá hű hívek tábora mindinkább gyengül, egyre többen fordulnak el tőle.

A kisgazdáknak fokozott a felelősségük, hiszen a választásokon előreláthatóan sem a Fidesz, sem az MSZP nem lesz képes meggyőző fölénybe kerülni, és a Fidesznek szükséges lesz a kisgazda partnerre


Továbbra is kérdéses, hogy Németh Miklós részt vesz-e az MSZP-ben zajló miniszterelnök-jelölt állítási folyamatban, vagyis hajlandó-e a párttestületek előtt is ismertetni elképzeléseit, vagy csak a kongresszuson vállalja a megmérettetést. Az MSZP elnöksége ma tárgyal Németh esetleges szerepvállalásáról. Az MSZP-ben egyre erősebb az a vélemény, hogy a kongresszus várhatóan több jelölt közül választ majd kormányfőjelöltet Népszabadság: Több jelölt közül választ.

A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint a hat legnépszerűbb politikus: Dávid Ibolya (74-1), Mádl Ferenc (65+1), Martonyi János (62-1), Kovács László (59-0), Szili Katalin (57-0), Orbán Viktor (54+2). A népszerűségi lista utolsó, 25. helyezettje Torgyán József (12+1). A felmérést közreadó Népszabadság Változatlan élmezőny.kiemeli, hogy a politikusi népszerűségi lista élén és végén a helyzet változatlan, a középmezőnyben viszont többnyire a kormánypárti politikusok indexe csökkent. Orbán Viktor viszont "kis lépésekkel araszol mind feljebb a listán", legutóbb éppen két éve volt ennyire népszerű. 1999 tavaszától decemberéig 50 pont körüli volt a miniszterelnök indexe, 2000-ben 43 és 46 pont között mozgott, a tavaly novemberi 41-es mélypont óta viszont folyamatosan emelkedik rokonszenvmutatója. Az orgánum közli az MSZP három miniszterelnök-jelöltjének népszerűségi mutatóját is. Kovács László és Németh Miklós bizalmi indexe egyaránt 59-59 százalék, Medgyessy Péteré 55 százalék."

A Világgazdaság Hisznek. a négy nagy közvélemény-kutató cég áprilisi felmérésének eredményét hozza a biztos szavazó, biztos pártválasztók körében. A Szonda Ipsosnál a sorrend: MSZP 42, Fidesz 37, SZDSZ 5, MIÉP 5, FKGP 3, MDF 3 százalék. A Tárkinál: MSZP 41, Fidesz 40, SZDSZ 7, MIÉP 4, FKGP 2, MDF 2 százalék. A Mediánnál: MSZP 46, Fidesz 35, SZDSZ 6, MDF 4, MIÉP 4, FKGP 3 százalék. A Gallupnál: MSZP 43, Fidesz 40, MIÉP 6, MDF 4, SZDSZ 4, FKGP 2 százalék. A VG kiemeli: arányaiban megközelítőleg ugyanannyian, 30-35 százaléknyian tartják választási győzelemre esélyesnek a Fideszt, illetve az MSZP-t. Jelen állás szerint csak a különböző rétegek egyidejű megszólítása vezetheti sikerre valamelyiküket. Miközben a legnagyobb kormánypárt saját táborának kétharmada hisz pártja sikerében, a szocialisták esetében ez az arány 75 százalék. Az elmúlt időszakban elsősorban a Fidesz-érzés erősödött - mondta Závecz Tibor, a Szonda kutatási igazgatója.

A Magyar Hírlap  Beruházási csomag a kormányfőnek a fővárostól címmel címlapon hozza: "Csomagot állított össze Orbán Viktor miniszterelnök számára Vajda Pál főpolgármester-helyettes, majdnem ezermilliárd forint értékű beruházási javaslattal, hogy a kormány a lehető leghasznosabban költhesse el a fővárosnak szánt 250 milliárd forintot. Információink szerint a miniszterelnök már döntött, és heteken belül megkezdődhetnek a tárgyalások a városvezetés és a közlekedési tárca között" - írja a lap.

Székely Zoltán, a vesztegetéssel gyanúsított volt kisgazda képviselők szerint a hatóságok kezében nincs bizonyíték ellene, így Balla Dániel sikertelen vesztegetési kísérletéről beszélhetünk csupán. A háziőrizetben lévő képviselő szerint törvénysértő módon, titkos nyomozás folyt ellene mentelmi joga felfüggesztése előtt. Közpénzen, titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg Magyar Hírlap: Székely.

A Freedom House éves jelentése Magyarországot a szabad sajtó kategóriába sorolta, annak alsó mezőnyébe. A minősítés 1-100-ig terjedő büntetőpontokat adott az egyes országoknak a különféle korlátozások miatt. Azokat az országokat tették a szabad kategóriába, amelyek 30-nál kevesebb pontot kaptak. Hazánk esetében a büntetőpontok száma 28 Magyar Hírlap: Freedom House

2. Külföld

A magyar NATO-tagság tapasztalatai mellett szóba került Közép-Európa és a Balkán helyzete tegnap a Fehér Házban azon a tízperces eszmecserén, amelyet George W. Bush amerikai elnök folytatott Orbán Viktor kormányfővel. Lapzárta után Orbán Viktort az American Enterprise Institute-hoz tartozó Új Atlanti Kezdeményezés által alapított, most először adományozott Szabadság-díjjal tüntették ki, majd ezt követően a miniszterelnök beszédet mondott. A kormányfő korábban részt vett a Folger Shakespeare Library adománygyűjtő gálaestjén, ahol magyar művészek adtak koncertet. A New York Times hétfői számában terjedelmes interjút közölt Orbán Viktorral, aki leszögezte: nem fog előrehozott választásokat kiíratni. A kormány tehát kitölti négyéves ciklusát, ami fontos stabilitási üzenet a választóknak, és a külföldi beruházóknak.

Az amerikai lap szerint Orbán Viktor "munkatársai ígéretet tettek arra, hogy a Fidesz nem köt hivatalos koalíciót a MIÉP nevű antiszemita, nacionalista párttal, amely gyakorlatilag támogatja a kormányt"


Az MH-ban Kizárt. 3. o. többen is reagálnak. Lendvai Ildikó (MSZP): Orbán Viktor korábban a magyar nézőknek, a Magyar Televízióban többszöri rákérdezésre sem volt hajlandó kizárni a koalíció lehetőségét, sőt azt közölte, hogy erre a kérdésre a választásokig nem ad választ. Nem tűnik hitelesnek, hogy külföldön hangzik el a kormányfő munkatársaitól ilyen kijelentés." Magyar Bálint (SZDSZ) leszögezte: "Nincs kétségem, a Fidesz érzi, hogy egyedül képtelen megnyerni a jövő évi választásokat. Arra is van esély, hogy esetleges kormányalakítása során a MIÉP támogatására szorul, mivel nem kizárt, hogy az FKGP és az MDF be sem kerül a parlamentbe. Nyelvtani kiskapukat hagynak maguk számára, hiszen a Fidesz és a MIÉP évek óta tartó, hol nyílt, hol kevésbé nyilvánvaló együttműködése közismert tény." Győri Béla (MIÉP) feltette a kérdést: "Létezik-e más koalíció is? Olyan messze vagyunk még a 2002-es választásoktól, hogy ilyen távolról, különösen New Yorkból sok mindent lehet mondani."

Az EU-tagállamokban változatlanul Magyarország a legnépszerűbb a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt közül - derül ki az Eurobarometer tavaszi kiadásának adataiból. Hazánk uniós csatlakozását a kérdezettek 46 százaléka támogatta, ami megegyezik a tavaly őszi értékkel. Ennél jobb arányt a tagjelöltek 13-as körében csak Málta ért el, 48 százalékkal Népszava: Hazánk a legnépszerűbb.

B.Ágnes
Vissza a kezdőlapra