Sajtószemle a MeH alapján
2001. május 7.
1. Belföld

Pokorni Zoltán oktatási minisztert választotta elnökévé a Fidesz a párt hétvégi szegedi kongresszusán, ahol nyilvánosságra hozták A jövő elkezdődött című vitairatot is. A Fidesznek jó esélye van arra, hogy megnyerje a 2002-es választásokat, hiszen a polgári Magyarország jövőképével szemben nincs más értékteremto jövőkép - hangsúlyozta felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László leköszönt és Pokorni Zoltán újonnan megválasztott pártelnök. A kormányfő a nemzeti összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet (Magyar Nemzet: A kormányfő... 1.,3., Népszabadság: Már a választásokra készülnek... A Fidesz... 1.,4., Népszava: Csak a polgári jövőképet... 2.o.).

A Fidesz új elnöke, Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetben (Az egyéni körzetekben... 4.o.) egész oldalas, a Világgazdaságban (Új húzóember... 5.o.) pedig hosszabb interjút adott. A pártelnök leszögezte:"Se nem indokolt, se nem lehetséges újabb pártokkal bővíteni 2002-ben a jelenlegi kormánykoalíciót. A Fidesznek az a célja, hogy 2002-ben megszerezze a mandátumok többségét. Ebben az esetben is koalíciós tárgyalásokba kezdenek jelenlegi partnereikkel, ha azok bejutnak a parlamentbe. . A pártelnök valamennyi ellenzéki párttal kizárta egy esetleges koalíció lehetőségét. Azt is kijelentette: "A Fidesz meghatározó politikai személyisége továbbra is Orbán Viktor marad, de a választásokig hátralévő egy évben a pártok közötti vitákban szükségszerűen a pártelnök az, aki leginkább előtérbe kerül."

A Magyar Hírlap (1.,4.o.) Pokorni Zoltán a Fidesz új elnöke címmel ír a Fidesz kongresszusáról, s a cím alatt fehér folt van. "Mivel a Magyar Hírlapot kitiltották az eseményről, így tiltakozunk e törvénysértő módszer ellen" - írja az MH.

Az FKGP-nek a hét végi, botrányoktól sem mentes események nyomán két elnöke is van. Torgyán Józsefet viharos, tumultuózus jelenetektől sem mentes ülésen erősítették meg pozíciójában Cegléden, Lányi Zsoltot pedig a reform polgári platform budapesti ülésén választották pártelnöknek. A történtek alapján maguk a kisgazdák is arra számítanak, hogy elhúzódó jogvitáknak, hosszas pereskedésnek néznek elébe. Cegléden Torgyán József javaslatára a kisgazdák rehabilitálták G. Nagyné Maczó Ágnest, és a párt alelnökévé választották. Az FKGP több vezető politikusa szerint G. Nagyné politikai aktivizálódása konfliktusokat idézhet elő az FKGP és a Fidesz között, és a kisgazdáknál is, ahol Gyimóthy Gézát tartják Torgyán leendő utódjának.

A nagygyűlést követő sajtótájékoztatón Torgyán József hangsúlyozta: nem tudja a Kis Újságban megjelent ominózus írás egyetlen szavát sem cáfolni, de kiállt a koalíció mellett. Torgyán szerint a miniszterelnöknek és a Fidesz vezetésének magyarázatot kell adnia arra, hogy miként vehettek részt az FKGP szétverésére irányuló akcióban nemzetbiztonsági igazolvánnyal rendelkező fegyveresek, akik Turi-Kovács Béla kíséretében betörtek a rendezvényre. Turi-Kovács és Szabó János ezt egyaránt cáfolták. Demeter Ervin titkosszolgálati miniszter is kizártnak tartotta, hogy a szolgálat munkatársai megjelentek volna Cegléden. Boros Imre visszahívásával kapcsolatban - amelyet a nagygyűlés is megerősített - azt mondta: Orbán Viktor választhat, vagy tiszteletben tartja a vele szövetséges párt kötelező kérését, vagy olyan helyzetet teremt, hogy azt az FKGP következő nagygyűlésén, szeptember 29-én súlyos negatívumként értékelik a kisgazdák. A pártelnök kilátásba helyezte Szabó János és Turi-Kovács Béla visszahívását is, miniszterhez nem méltó magatartásuk miatt, de erről az FKGP elnöksége később határoz majd. A kisgazda elnök környezetéből és a küldöttektől származó információk szerint Torgyán József azért erősítette meg G. Nagyné Maczó Ágnessel pártját, mert azt fontolgatja, hogy az FKGP szeptember végi nagygyűlésén bejelenti: visszavonul a politizálástól. Az FKGP politikusai közül sokan szerencsétlen lépésnek tartják G. Nagyné rehabilitálását. Orbán Viktor környezetéből származó információk szerint a miniszterelnök nem menti fel Boros Imrét. Az MSZP szerint a történtek tovább növelték a bizonytalanságot a koalíció jövőjét illetően (Magyar Nemzet: Kettészakadt... 1.,3., Népszabadság: Szétszakadt... Ezzel az emberrel nem küzdök... 1.,4.o.).

A Világgazdaság (Az FKGP hétvége... 5.o.) kiemeli: "Orbán Viktor a hét végén nem kívánta kommentálni a történteket, több fideszes politikus azonban emlékeztetett: a miniszterelnök egyértelműen leszögezte, a kormányt nem érinthetik a kisgazda belügyek."

Az MSZP OV Kovács László pártelnököt és Medgyessy Péter volt pénzügyminisztert is lehetséges miniszterelnök-jelöltként a párt tagjainak figyelmébe ajánlja - közölte Jánosi György választmányi elnök azt követően, hogy a testület mindkét személlyel konzultált (Magyar Nemzet: MSZP... 3., Népszabadság: Kovács és Medgyessy... 5.o.).

Lélektanilag új helyzet állt ugyan elő Németh Miklós visszalépésével, de van esély az eredeti forgatókönyv megvalósítására, amely szerint Medgyessy Péter az MSZP miniszterelnök-jelöltje, s továbbra is Kovács László a pártelnök - fogalmaztak a Világgazdaságban (Lélektani... 5.o.) az MSZP vezető politikusai.

A szocialisták mindkét miniszterelnök-jelöltje az egyes jelölést tartaná célszerűnek az MSZP június 9-ei kongresszusán. Kovács és Medgyessy szerint is az erősíti a pártot, ha egy személyiség mögé sorakozik fel. A pártelnök úgy fogalmazott: az MSZP miniszterelnök-jelöltjének alternatívát kell képviselnie Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Pártelnökként Kovács kész minden támogatást megadni az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, ha nem rá esik a választás (Népszava: Két jelölt... 2.o.).

Az SZDSZ OT szombati ülésén az ügyvivői testület állásfoglalását kérte a párt által fontolgatott, korrupcióval kapcsolatos népszavazásról. Béki Gabriella, az OT elnöke beszámolt arról, hogy a testület megütközéssel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentését, miszerint a "nyugdíj-rendszer felforgatására készül."

A tanács ez ügyben állásfoglalást fogalmazott meg: "felelőtlenség, hogy a kormány befagyasztotta a magán nyugdíj-pénztárakba fizetendő tagdíjrészt, utóbb pedig nyílt propagandába kezdett a nyugdíj-rendszer újraállamosítása mellett" (Népszabadság: Az SZDSZ... 4.o.).

2. Gazdaság

A középtávú gazdaságpolitikai program új makroprognózisai alapján a nyugdíjasok jövőre a tervbe vett 9,7 százalék helyett 12,5-13 százalékos nyugdíj-emelésre lennének jogosultak, ami reálértéken 6 százalékos növekedést jelentene (Napi Gazdaság: Jövőre... 1.o.).

3. Külföld

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán kijelentette: jó úton járt a magyar kormány, amikor kitartott Ausztria mellett, amelyet a kormányalakításkor méltánytalan és jogosulatlan támadások értek. A geopolitikai komplikációk ellenére a kormány támogatja a balti országok NATO -tagságát, és mint mondta: szolidárisnak kell lenni most Silvio Berlusconival, és az olasz polgári pártokkal, amikor példátlan európai nyomás alatt állnak. A kongresszuson jelenlévő Wolfgang Schüssel osztrák kancellár megköszönte Orbán Viktornak és a Fidesznek, hogy a nehéz időkben kiálltak Ausztria mellett. Orbán Viktor és Martonyi János külügyminiszter külön is tárgyalt az osztrák kancellárral, és a kongresszus másik díszvendégével, Wilfrid Martensszel, az Európai Néppárt (EPP) elnökével. Martens a sajtó azon kérdésére, milyen tanácsot adna a magyar miniszterelnöknek a szélsőjobboldallal való együttműködés ügyében, azt felelte: erről nem volt szó, az EPP pártjai nem működnek együtt szélsőjobboldali erőkkel (Népszabadság: Orbán szerint... 5.o.).

A Népszabadság (Berlusconi... 3.o.) arról ír, némi aggodalom övezi az EU-ban Silvio Berlusconi és vele koalícióban a radikális jobboldal hatalomra jutásának eshetőségét Olaszországban, de Brüsszelben kizártnak tartják, hogy pusztán a választások alapján az EU ellenlépéseket tegyen.

Legújabb zarándokútja keretében a damaszkuszi Omajjád mecsetet is felkereste II. János Pál pápa. A római katolikus egyház történetében ő az első pápa, aki belépett egy iszlám szent helyre. A szentatya szombaton a szír fővárosban valódi közel-keleti békére szólított fel (Népszabadság: Szíriai mecsetbe zarándokolt... 1.,2.o.).

Vissza a kezdőlapra