Sajtószemle a MeH alapján
2001. május 10.
1. Belföld

Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-nek nem erősítette meg a Stop! internetes újság információját, mely szerint Mikola István kedden este felajánlotta lemondását, amit a miniszterelnök nem fogadott el. A szóvivő elismerte: folyt konzultáció a kormányfőnél az egészségügyi törvénnyel kapcsolatos szavazásról, amelynek eredményével sem Orbán Viktor, sem pedig Mikola István és Varga Mihály pénzügyminiszter nem értett egyet. Borókai Gábor közölte: a parlamenti döntés által teremtett helyzetet mielőbb meg kell oldani. A TV2 úgy tudja: nem zárható ki Horváth Zsolt politikai államtitkár távozása az Egészségügyi Minisztériumból, sőt már be is nyújtotta lemondását - olvasható a lapokban. Értesülések szerint hosszas tárgyalás után Orbán beleegyezett Horváth Zsolt felmentésébe.
Népszava: Nem fogadta el Orbán Mikola lemondását,
Magyar Nemzet: Mikola István marad
Népszabadság: Mikola miniszter marad

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága Áder János házelnök kérésére ma foglal állást az FKGP-frakció hétfői döntéséről, amely szerint kizárták a frakcióból Torgyán Józsefet. A pártelnök levélben szólította fel Szentgyörgyvölgyi Pétert, hogy vonja vissza a kizárásról szóló határozatot, a kisgazda frakcióvezető azonban továbbra is jogszerűnek tekinti a döntést.
Magyar Nemzet: Ma döntenek
Népszabadság: Torgyán József...

A tájékoztatás és a tájékozódás jogát sértette meg a Fidesz azzal a diszkriminációval, hogy a Magyar Hírlap munkatársát nem engedte be hétvégi kongresszusára - erre a következtetésre jutott a MÚOSZ által összehívott tanácskozás. A 21 meghívott közül 14-en jelentek meg. Távolmaradt egyebek között az RTL Híradó, a Naptévé, a MÚK, D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint a Duna TV egyik képviselője, Bayer Zsolt pedig kivonult a tanácskozásról. D. Horváth szerint a Magyar Hírlap két éve a VIP-lista miatti házkutatások idején kötött szolidaritási megállapodást sértette meg, ezért előbb bocsánatot kellene kérnie. Ezen felül elfogadhatatlannak nevezte, hogy Wisinger István elnökként balliberális irányba vezeti a MÚOSZ-t. A vitában és az állásfoglalás elfogadásában nem vett részt az TV2 hírigazgatója sem, aki az egész ügyet politikai tartalmúnak nevezte.

A Fidesz a Magyar Hírlap március 13 -ai számában megjelent publicisztika miatt döntött a lap kitiltása mellett, amelyben Sz. Nagy Csaba azt írta: "Állítom, ma senki nem akar - sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is nemzetünknek." A szerdai tanácskozás résztvevőinek többsége megállapította: az MH által elkövetett hiba, annak orvoslása, illetve a kongresszusról való kitiltás között nem állhat fenn ok-okozati összefüggés, és szolidaritásáról biztosította a lapot. A MAKÚSZ, az MR és a Duna TV nem írta alá az állásfoglalást. 65 értelmiségi is levelet írt, amely szerint "Az elmúlt időszakban a hazai politikai életben és a médiumokban olyan vélemények jelentek meg, amelyek tartalmukban, formájukban és stílusukban a legélesebb ellentétben állnak a rendszerváltozás alapvető értékeivel, a polgári demokrácia és a jogállam normáival." A Magyar Köztársaság valamennyi polgárához írt levelet többek között aláírta Bayer Zsolt, Bedő György, Buda Béla, Cseh Tamás, Deim Pál, Döbrentei Kornél, Makovecz Imre, Meloccó Miklós, Pósa Zoltán, Tellér Gyula, Tóth Gy. László, Tőkéczki László
Magyar Hírlap: Szolidaritás...
Népszabadság. A MÚOSZ elítéli...
Magyar Nemzet: Megosztott...

Mindaddig érvényben marad a Fidesz határozata, amíg a Magyar Hírlap nem orvosolja hibáját, bocsánatot nem kér - mondta kedd este az M1 Aktuális című műsorában Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke szerint az RTL Klub esetéből kellene tanulnia a lapnak. Vince Mátyás, a MÚOSZ alelnöke szerint ez az álláspont olyan fenyegetésnek fogható fel, amely a napilap főszerkesztőjének megbuktatására irányul
Világgazdaság: Állást foglaltak...

A Magyar Hírlapban (7.o.) Kocsi Ilona Bocsánatcímű cikkében Sz. Nagy Csaba március 13 -ai, nagy vihar kavart megjegyzésére visszatérve írja: "Ezért most egyértelműen és nyilvánosság előtt is megfogalmazom: őszintén sajnálom a történteket. Megkövetem a cikkben nevesített személyeket, Orbán Viktor miniszterelnököt és Kövér Lászlót, a Fidesz akkori elnökét. Bocsánatot kérek a magam és a Magyar Hírlap nevében, amiért e mondat az újságban megjelenhetett. Senki nem gondolkodik így lapunknál, még a szerző... se azt akarta kifejezni, amit kiolvasható soraiból."

A Népszabadságban (Medgyessy célja... 1.,7.o.) Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyilatkozik, aki elmondta: " Orbán jó képességű politikus, a saját eszközeivel nehezen legyőzhető. Orbánt nem győzheti le egy másik Orbán Viktor. Az a célom, hogy alternatívát jelenítsek meg a jelenlegi kormányfővel szemben egy másfajta politika esélyét, más stílust és eltérő politikai személyiséget mutassak meg a választóknak".

Medgyessy Péter a Világgazdaságban (Kovács László... 7.o.) megismételte: Kovács Lászlóval együtt tud dolgozni, ám ez az együttműködés csak egyféleképpen képzelhető el, vagyis Medgyessy Péter lenne a kormányfő-jelölt, Kovács László pedig a pártelnök. A lap kiemeli: egyre több szocialista politikus véli úgy, az MSZP elnöksége nem javasolhat két miniszterelnök-jelöltet a kongresszusnak, mert az a párt vezető testületének döntésképtelenségét jelentené. Több politikus is Kovács László visszalépését sürgeti. Ezzel együtt egyre többen feltételezik, Kovács számára egyre szimpatikusabb a gondolat, hogy ő maga legyen a kormányfő-jelölt.

Kovács László volt tegnap az Index internetes újság Törzsasztalának vendége. Elmondta: az MSZP nem hajlandó közeledni a Fidesz felé, mert nem a szocialisták fagyasztották le a két párt kapcsolatait. Megjegyezte: több, magyar külpolitikával kapcsolatos kérdésben tett gesztusértékű kezdeményezést Orbán Viktor miniszterelnök felé, "de ő valamennyit elutasította". Az MSZP elnöke kizárta annak lehetőségét is, hogy választási együttműködést kössenek a Munkáspárttal. "Ha győzünk, boszorkányüldözés nem lesz, de elszámoltatás igen"
Blikk: Kovács...

Tegnap délután megérkezett Ferihegyre Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi- bizottság elnöke az 1989-ben a szibériai Barbuzinban talált, Petőfi Sándornak tulajdonított csontleletek felével. A csontváz egy részét négy nappal ezelőtt titokban szállították haza az Egyesült Államokból, mert attól kellett tartani, hogy a leleteket bizonyos személyek el akarják tüntetni. Morvai megdöbbenéssel értesült arról, hogy a BM visszavonta a Petőfi-család sírboltjának felnyitásáról szóló, jogerős engedélyt. Ezért beperli a tárcát, Tiba Zsolthoz pedig újabb kérelmet nyújt be
Magyar Nemzet: Megjött...

2. Gazdaság

A Népszabadság (Mindenki maga dönt... 13.o.) kiemeli: Orbán Viktor miniszterelnök szerint megszűnik a kötelező nyugdíjkorhatár, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nem változik. Ám ettől a nézetkülönbségtől függetlenül már biztosra vehető, hogy a nyugdíjrendszer reformjának egyik célja az: mindenki maga dönthesse el, mikor vonul vissza az aktív munkavégzéstol - írja a lap. Idézi a kormányfőt, miszerint vizsgálják: a nyugdíjak megállapításakor beszámítsák-e a felnevelt gyermekek számát is.

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző által üzemeltetett bányákkal a Magyar Autópálya-építő Konzorcium (MAK) üzleti kapcsolatban nem áll, és tárgyalásokat sem folytat - közölte Turgyán Tamás, a MAK szóvivője, válaszul Vancsik Zoltán (MSZP) egyik parlamenti felszólalására. Ifjabb Orbán Győzo szintén cáfolta a szocialista politikus állításait
Népszabadság: Orbán Győző...
Magyar Nemzet: Cáfolják...

3. Külföld

Az Európai Szocialisták Pártjának berlini tanácskozásáról hazatért Kovács László szerint az informális beszélgetéseken szóba került, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az olasz választásokon győzelemre esélyes Silvio Berlusconi támogatására szólított fel, akit Berlinben az európai demokratikus értékekre veszélyes politikusként emlegettek. Az MSZP elnöke elmondta: "A négyszemközti beszélgetések során több politikus is utalt arra, hogy Orbán szembefordul az uniós főiránnyal, amikor egyetlen európai miniszterelnökként kiáll Berlusconi és szélsőjobboldali szövetségesei mellett." Kovács szerint az unió országjelentésében szereplő kritikákat "Orbán Viktorék nem veszik komolyan. Magyarországnak jók az esélyei, több tagállamban a legnagyobb támogatottságot élvezi a csatlakozásra váró országok között, de ez nem feltétlenül igaz a jelenlegi kormányzatra is
Magyar hírlap: Figyelik...

Csurka István, a MIÉP elnöke elmondta: Európa-szerte a jobboldali Berlusconi győzelmét jósolják, amely esetben nem lesz európai elhatárolódás. EU-csatlakozásunk esetleges eltolódása miatt viszont "a balliberális pártok majd ujjal fognak mutogatni Orbán Viktorra, miért parolázott Schüssellel és Berlusconival"
Magyar Nemzet: Csurka...

A magyar külügyminiszter szerint Magyarországról kevesebben kívánnak munkát vállalni Ausztriában, mint a többi uniós tagságra jelölt országból, és így nem jelentünk veszélyt szomszédunk munkaerőpiacára. Osztrák kollégája, Benita Ferrero-Waldner ellenben nem lát ilyen különbséget, ezért szerinte szükség van egy hétéves időszakon belül a munkaerő-áramlás korlátozására. Martonyi János tegnap bejelentette: Magyarország uniós felkészülésének fókuszába most a mezőgazdaság kerül
Magyar Hírlap: Bécs...
Magyar Nemzet: Ausztria...

Vissza a kezdőlapra