Nem kell újabb megkülönböztetés
Adrian Severin a státustörvényről

A Pro Europa Liga meghívására tegnap Kolozsvárra látogatott Adrian Severin, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke, volt román külügyminiszter. A politikust Vasile Soporan prefektus fogadta, majd a nap folyamán helyi hivatalosságokkal folytatott tárgyalásokat. Adrian Severin délután az Európa Unió jövőjéről szóló kerekasztal-megbeszélésen vett részt. Az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke látogatása alkalmával tartott sajtóértekezletén a státustörvényt értékelte, továbbá Románia euroatlanti integrációs esélyeiről fejtette ki véleményét.

A státustörvényről szólva Adrian Severin úgy vélekedett, hogy azt alapos elemzésnek kell alávetni, mielőtt arról bármilyen véleményt megfogalmaznának. A politikus szerint a jogszabállyal kapcsolatban inkább jogi, mint politikai problémák merülnek fel. Ezeken túl azonban azokat az okokat kell megvizsgálni, amelyek a jogszabály megalkotásához vezettek. Mint fogalmazott, akkor is, ha ezek az okok léteznek, nem szabad elfeledkezni arról, hogy bármilyen jellegű diszkrimináció vagy megkülönböztetés az emberek lelkében olyan érzéseket ébreszthet, amelyek csakis a köztük lévő együttműködés hátrányára válhat. A politikus szerint, a figyelmet elsősorban az alapvető problémákra kell irányítani, mint például az életszínvonal növelése, az állampolgárok szabad közlekedésének a biztosítása vagy a munkavállalás liberálizálása.
Arra a kérdésre, hogy egy ilyen jogszabály felkorbácsolhatja-e a kedélyeket és feszültséget kelthet az emberek körében, Severin elmondta: nem hiszi, hogy Romániában a különböző nemzetiségű állampolgárok között feszültség létezne és hogy egy ilyen törvény bármilyen konfliktushoz vezetne. A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország elnyerte a NATO-tagságot, Románia pedig nem, akkor semmiféle összetűzésre nem került sor. Severin szerint a kérdés inkább úgy tevődik fel, hogy bármilyen jellegű megkülönböztetés negatívan befolyásolja az együttműködést és akadályokat gördít a közös fellépésre.
Severin újságírói kérdésre kifejtette: nem az ő hatáskörébe tartozik kinyilvánítani, hogy egy törvényt alkalmazni kell vagy sem. Mint fogalmazott, minden államnak szuverén joga eldönteni, hogy milyen jogszabályokat ültet gyakorlatba országa területén. Szerinte a nemzetközi és európai intézményeknek elsősorban olyan megoldásokat kell találniuk, amelyek mentén a természetből adódó különbségek mellé — ezeket tiszteletben kell tartani — ne emeljenek újabbakat. Szerinte illúzió azt hinni, hogy egy „vízumfal” felemelésével biztosítani tudják majd a fejlett európai tagországok nyugalmát.
Románia euroatlanti integrációs esélyeiről szólva Severin elmondta: nagyon fontosnak tartja a NATO-tagság elnyerését, Romániának tehát komoly erőfeszítéseket kell tennie a csatlakozás érdekében. A politikus figyelmeztetett: jobb higgadtan szembenézni a helyzettel, mintsem túlzott reményeket táplálni. Severin hangsúlyozta: Románia érdekelt abban, hogy jelen legyen az új Európa arculatának kialakításáról folyó tárgyalásokon és kifejthesse a kérdéssel kapcsolatos álláspontját.
A politikus úgy véli: Románia gazdaságilag inkább felkészültebb a csatlakozásra, mint szellemi, kulturális és oktatási téren. Mint mondotta, az Európa Unió működése a közösségi szolidaritás elvén alapszik, így Romániának is követnie kell az európai modellt, hogy megtalálhassa legitim helyét az új Európában. Ugyanakkor Severin azt is fontosnak tartja, ahogyan a román kormány lebonyolítja a csatlakozási tárgyalásokat.
Az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke szerint nem lehet egymással szembeállítani az Európai Uniót és a NATO-t. Románia számára egyaránt fontos, hogy mindkét intézményben jelen legyen. A csatlakozás időrendi sorrendjét tekintve pedig — a politikus szerint — nem képez problémát az, ha Románia NATO-csatlakozása esetleg hamarabb valósul majd meg, mint az európa uniós tagság elnyerése.

Papp Annamária (Szabadság) nyomán
Vissza a kezdőlapra