Vajdaság: Németh Zsolt államtitkár szabadkai látogatása

Németh Zsolt vajdasági látogatásáról Magyarország támogatja a Vajdasági Magyar Szövetségnek a vajdasági magyarok háromlépcsős autonómiájára irányuló platformját és azokat az eredményeket, melyeket ezen cél elérésében már sikerült megvalósítani: a magyar nyelv hivatalos használatát és az egyetemi felvételi vizsgák anyanyelven történő lebonyolításának lehetőségét -- jelentette ki Németh Zsolt magyar államtitkár szabadkai látogatása alkalmával tudósít a 021-es Rádió.

Németh Zsolt hozzátette: Magyarország nem vezeti be a kettős állampolgárság intézményét a külföldön élő magyarok számára, ahogyan azt Jugoszlávia tette, hogy megvédje a diaszpórában élő szerbeket. Raszim Ljajics szövetségi kisebbségügyi miniszter múlt heti budapesti látogatása alkalmával a két ország illetékesei bejelentették egy, a kisebbségi jogok védelmét szolgáló egyezmény aláírásának lehetőségét. Kasza József, a VMSZ elnöke, szerbiai kormányalelnök véleménye szerint egy ilyen egyezmény sokat lendíthetne a két ország egymás közti viszonyán.

Németh Zsolt államititkár szabadkai látogatása alkalmával bejelentette új határátkelőhelyek megnyitását Jugoszlávia és Magyarország között, egyes útvonalak kiépítését és a Szeged-Kikinda-temesvár vasútvonal kiépítésének lehetőségét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a demokratikus Szerbia létrejöttével megnyílt az út a Duna-maros-Kőrös-Tisza régió valós összekapcsolására.

Vissza a kezdőlapra