Halotti beszéd
Ezen a héten kezdi meg a parlament az un. státus-törvény tárgyalását.

Az előjelek alapján kemény vitára lehet majd számítani, helyenként érzelemtől sem mentes kitörésekre. Félek, hogy nem lesz a vita méltó a tárgyhoz, amelyről szól. Ebből azonban ezen a héten még nem sokat észlelünk, hiszen csak a bizottsági előadók és a vezérszónokok köre megy le a miniszteri expozé után.  A nagy adok-kapok jövő ülésszakra várható, akkor fogjuk lezárni az általános vitát.

Egy dolog azonban már most is biztos. Az SZDSZ el fogja utasítani a törvényt, méghozzá igen keményen.

Elemzők értetlenül állnak amellett a zavaros jelenség mellett, hogy ez a párt, amely lassan három éve próbálkozik középhelyet szerezni magának az MSZP és a Fidesz között, most miért vonul szélsőbalra ebben a kérdésben. Bauer Tamás ugyan már cikkezett erről, és az ultra liberális világpolgárt játszotta - de ő pártján belül is elszigetelt jelenség, akinek liberális fenegyerek megnyilvánulásai sokat használnak - nekünk.

Most - a bizottsági vita alapján - a mérsékeltebb Szent-Iványi fog a bauerekhez méltó, olykor őket is alulmúló szavakat mondani. Amihez természetesen joga van. Nemcsak a szólásszabadság okán, hanem mert mindenki úgy teszi tönkre saját pártját, ahogy akarja. Az SZDSZ pedig minden bizonnyal a kollektív öngyilkosság mellett kötelezte el magát.
Sok jele van ennek, a státustörvény csak egy ezek közül.
Ugyanis ezt a törvényt támogatja a többség. igaz van egy 30-40 százalék, részben közömbösek, részben elutasítók. Az elutasítás oka nemtelen, de erős emberi érzés: az irigység. Miért az én adómból kell fizetni ezeknek a románoknak, szlovákoknak... Tájékozatlan, nemzetietlen, nemtelen érzések ezek. Velük szemben a politikának tájékoztatnia kell, ápolnia és erősítenie kell a nemzeti érzést és az erkölcsöt. Az SZDSZ nem ezt teszi, azokhoz szól, akiket felemelnie kellene. Ám ők inkább odakucorognak melléjük.
Igen olyan bajban vannak már, hogy minden szavazatra igényt tartanak, finnyáskodásnak helye nincs. Mégis most rossz üzletet csinálnak. Az a népesség, amelyben semmi féle szolidaritás nincs a határon túliakkal, szavazni sem nagyon jár, s ha igen, nem a belvárosi értelmiségre szavaz. Ellenben az SZDSZ maradék támogatóinak fele (49 %) igenli ezt a törvényt. Őket fogják elveszteni. Ami jó dolog a jobb-közép szemében, s talán az MSZP is örül. Bár MSZP-ről ma nem beszélhetünk. Fogalmazzunk pontosan: talán az MSZP-ben is örülnek jó néhányan.
A sírt, hol SZDSZ süllyed el, pártok veszik körül… S a varjú sem károg utánuk…

Szelle György

Vissza a kezdőlapra