Carnogursky az ideiglenes belügyminiszter Szlovákiában

Rudolf Schuster szlovák elnök Jan Carnogursky igazságügyi minisztert, a Kereszténydemokrata Unió volt elnökét bízta meg kedden a belügyminiszteri teendők ideiglenes ellátásával, miután hétfőn lemondott Ladislav Pittner, a tárca eddigi birtokosa.

Mikulás Dzurinda kormányfő nem leplezett bosszúsággal, de elfogadta az államfő döntését. Carnogursky megbízása a hírügynökségek egybehangzó értékelése szerint az államfő és a miniszterelnök ellentéteinek kiéleződésére vall. Dzurinda ugyanis maga kívánta betölteni a posztot ideiglenes jelleggel, amíg meg nem találják Pittner állandó utódját. Dzurinda nem rejtette véka alá amiatti elégedetlenségét, hogy az államfő nem vette tekintetbe óhaját, sőt a kormánykoalíción belüli politikai riválisát szemelte ki a tárca átmeneti irányítására. Carnogurskynak is szemrehányást tett, amiért vállalta a megbízást, és kijelentette, hogy ezek után semmiképpen sem fogadja el a kereszténydemokraták által ajánlott és az államfő által is támogatott Vladimír Palkót, a Kereszténydemokrata Unió elnökhelyettesét a tárca állandó gazdájaként.

Hivatalosan is közölte Rudolf Schuster elnökkel, hogy bizalmi emberét, Ivan Simkót, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió főtitkárát fogja javasolni a posztra. A szlovák alkotmány értelmében az elnök kénytelen elfogadni a kormányfő által jelölt személyt.

A szlovák kormánykoalíció többi pártja azonnal bírálta Dzurinda döntését. Jozef Migas, a Demokratikus Baloldal Pártjának elnöke kijelentette: a kormányfő megszegte azt az ígéretét, hogy minden fontos döntése előtt konzultál és egyetértést alakít ki a koalíció többi pártjával. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a koalíció többi pártjának bírálata építő bírálat, célja, hogy elejét vegye a koalíción belüli nagyobb konfliktusoknak, amelyek esetleg a kormány bukásával végződhetnének.

A hétfőn lemondott Pittner feladata volt a Vladimír Meciar kormányának hatalma idején történt, nagyszabású gazdasági és egyéb bűncselekmények felderítése. A kormánykoalíció pártjai Pittner szemére vetették, hogy a súlyos vádakhoz nem talált hasonlóan súlyos bizonyítékokat a Meciar-korszak koreifeusai ellen. Az ellene irányuló bírálatok vezettek el a belügyminiszter lemondásához.

MTI és
más hírügynökségi jelentések alapján
Vissza a kezdőlapra