KISEBBSÉGI FIGYELŐ

UKRAJNA
2001. II. negyedév

BELPOLITIKA

A 450 tagú ukrán parlament április 26-án 263 szavazattal elfogadta a Viktor Juscsenko reformkormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A hatályos ukrán jogszabályok értelmében a bizalmatlansági indítvány elfogadása után a kabinet köteles lemondani. A határozatot a bizalmatlansági indítványt benyújtó kommunista frakción kívül a befolyásos üzletembereket tömörítő, helyi szóhasználattal "oligarchikus" pártok, a Jabluko, az Ukrajnai Egyesült Szociáldemokrata Párt és a Munkás Ukrajna Egyesülés képviselői támogatták. Viktor Juscsenko kormánya 1999 decemberétől volt hivatalban.

Leonyid Kucsma ukrán elnök május 22-én bejelentette, hogy Anatolij Kinah-ot, az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnökét javasolja a miniszterelnöki posztra. Ukrajnában a kormányfőt az elnök nevezi ki a parlament jóváhagyásával. Az új kormány hivatalba lépéséig a Juscsenko-kabinet ellátja teendőit. Anatolij Kinah 1954-ben született, szakképzettségét tekintve hajóépítő mérnök. 1995 júliusától 1996 októberéig iparpolitikai miniszterelnök-helyettes, 1999-ben négy hónapon át első miniszterelnök-helyettes volt. 1998 óta parlamenti képviselő, 1996 óta áll az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének élén, 2000 februárja óta pedig az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Pártjának vezetője. Az ukrán elnök nem tudta megjósolni, milyen esélyei vannak Anatolij Kinahnak a parlamenti támogatás elnyerésére. Megfigyelők nem zárták ki annak lehetőségét, hogy amennyiben a törvényhozás nem támogatja az elnök jelöltjét, úgy Leonyid Kucsma ügyvezető kormányfőt nevez ki a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokig.

Május elején Kijevben a népszavazást kezdeményező gyűlés úgy döntött, hogy az ukrán ellenzék által kezdeményezett népszavazáson két kérdés szerepel majd. Az egyik Leonyid Kucsma ukrán elnök önkéntes lemondásával, a másik pedig parlamentáris köztársaság létrehozásával kapcsolatban kéri ki a szavazópolgárok véleményét. A jelenleg érvényes ukrán jogszabályok szerint az ország megyéinek legkevesebb kétharmadából 3 millió támogató aláírásra van szükség a népi kezdeményezésre történő országos népszavazás kiírásához. Az ellenzék a népszavazás mellett alkotmányos vádeljárást is igyekszik indítani Leonyid Kucsma eltávolítására.
 

Vissza a kezdőlapra