KISEBBSÉGI FIGYELŐ
UKRAJNA
2001. I. negyedév
KULTÚRA
 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászon tartotta XII. közgyűlését. A félezer résztvevő a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait elemezte, különös tekintettel a térséget a közelmúltban sújtó katasztrofális árvízre. Elnöki beszámolójában Kovács Miklós a KMKSZ legfontosabb politikai céljának továbbra is a kárpátaljai tömbmagyarság településeit átfogó Tisza-melléki járás létrehozását nevezte.

A magyar helység- és földrajzi nevek ukrán nyelvű átírását és helyesírását segítő kiadvány jelent meg Ungváron. A könyvet jóváhagyta az ukrán miniszteri kabinet geodéziai és kartográfiai főosztálya, így a benne foglalt átírási szabályok általános érvényűeknek tekintendők.

Az ungvári várban található Honismereti Múzeum az idén több történelmi eseményről kíván megemlékezni. II. Rákóczi Ferenc születésének 325. évfordulója alkalomból szeretnék széleskörűen bemutatni az ungvári vár történetét, amely szorosan összefügg Rákóczi életével. A Rákóczival kapcsolatos megemlékezések és rendezvények az egész évre kiterjednek.

Százhúsz éve született a kárpátaljai Nagyszentmiklóson Bartók Béla. A zeneszerzőre a tiszapéterfalvai népdalversennyel emlékeznek meg a helyiek.
 

Vissza a kezdőlapra