Kétlépcsős vajdasági autonómia?
Az EBESZ is üdvözölte a belgrádi kisebbségi törvénytervezetet

Esély van arra, hogy két lépcsőben ugyan, de megvalósul a Vajdaságban a háromszintű (területi, kulturális és személyi) autonómiakoncepció – erre lehet következtetni Rasim Ljajics szavaiból. A jugoszláv kisebbségügyi miniszter budapesti látogatásán átadta a kisebbségi törvény tervezetét, amelyről a magyar fél és az EBESZ főbiztosa is kedvezően nyilatkozott.

Sok párhuzam található a készülő jugoszláv, illetve a magyar kisebbségi törvény között – így értékelte kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár azt a jugoszláv tervezetet, amelyet Rasim Ljajics kisebbségügyi miniszter tanulmányozásra adott át a magyar félnek. A magyar politikus úgy látja: a javaslat elkötelezett a kisebbségi jogok, illetve az önkormányzatiság elve mellett. – Belgrád támogatóan áll hozzá a kétlépcsős, a kulturális és a személyi autonómia intézményéhez – mondta Németh. Max van der Stoel, az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) szintén Budapesten tárgyaló kisebbségi főbiztosa pedig úgy fogalmazott: minden esély megvan arra, hogy a megszülető törvény megfeleljen a nemzetközi normáknak.

 Lapunk kérdésére a jugoszláv miniszter – akit fogadott Martonyi János külügyminiszter is – elmondta: a jelenlegi szövegváltozat szerint a kisebbségi önkormányzatok úgynevezett nemzeti tanácsok formájában működnének együtt az állammal, amely a kultúrában, az oktatásban, az anyanyelvhasználatban biztosítaná a kisebbségi jogokat.

 Mint ismeretes, a mintegy 300 ezres vajdasági magyar közösség háromszintű autonómiakoncepciót dolgozott ki, s ebben látja a kisebbségi jogok jövőbeli garanciáját a tartományban. A kulturális és a személyi autonómia mellett ennek harmadik eleme a Vajdaság területi önkormányzatisága. Ezzel kapcsolatban Rasim Ljajics tegnap azt mondta: a Vajdaságnak vissza kell kapnia mindazokat a jogköröket, amelyekkel korábban rendelkezett. Kifejtette: a kormány célja a regionalizáció, de a készülő önkormányzati törvény a koszovói és a montenegrói „válsághelyzet” miatt most kevésbé aktuális kérdés.

 A kétoldalú megbeszéléseken a magyar fél kisebbségi megállapodás megkötését és kisebbségi vegyes bizottság felállítását javasolta. Ljajics reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül sor kerülhet Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök budapesti látogatására.

Magyar Szó
Vissza a kezdőlapra