Vitánk a Világgazdasággal
Nincs válasz
A Magyar-Hon-Lap olvasói már értesültek arról, hogy e-mailben fordultunk a Világgazdaság c. napilaphoz, mivel megtévesztőnek találtuk azt a cikküket, amelyben az Autonóm Szakszervezet Szövetségének a Munka Törvénykönyve ügyében az Alkotmánybírósághoz intézett beadványáról tudósítottak. Levelönket megkapták és visszaigazolták. Érdemi válasz nincs, ami - a halgatás beleegyezésnek számít alapon - a manipulativ szándék elismeréseként értékelhető.
A kifogásolt részlet valójában kis ügy. Egyesek szemében szőrszálhasogatásnak is tűnhet. Mégis az a helyzet, hogy a cím és a felvezető szöveg megsértette a Deák Ferenc féle egy mondatos "sajtótörvényt". (Hazudni pedig nem szabad.)
Érdekes az is, hogy amíg az ártatlanság védelme mindenki megillet, - sőt még a tetten ért bűnözőkre is alkalmazzák - ebben az esetben az Országgyűlést, mint törvényhozót még a panasz tárgyalása előtt elmarasztalta a lap.
De nem a konkrétum miatt emelünk szót. Az állampolgárok tájékoztatása helyett a sajtó esetenként befolyásolásukkal foglalkozik. Ennek egyik sajátos esetéről van szó most is. Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy ne fogadja el kritikátlanul, amit olvas. Rodolfó híres mondása volt: vigyázat, csalok. A modern újságírás néhány "jelese" az ő mintájára figyelmeztethetne, "Vigyázz, becsaplak". Mivel ezt nem teszik, kénytelenek vagyunk helyettük megtenni.
 
Vissza a kezdőlapra