A Neue Zürcher Zeitung Orbán Viktorról
A Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap csütörtökön "A magyar kormányfő nyomás alatt" címmel, "Verbális támadások a kezdődő választási harc jegyében" alcímmel közölte tudósítója, Andreas Oplatka cikkét.

    Oplatka a cikk elején megállapítja, hogy Orbán Viktor kormányfő e heti televíziós interjújában szinte kizárólag kényelmetlen kérdések merültek fel, nevezetesen a miniszterelnököt illető olyan szemrehányásokról volt szó, amelyeket az utóbbi időben ellenzéki politikusok és újságírók hoztak fel a kormányfő ellen, hovatovább némileg inflálódó jelleggel.

     A szerző azt is megállapította, hogy Orbán Viktor kitért minden feltett kérdésre, s úgy tűnt, élni akar az alkalommal, hogy a nyilvánosság előtt visszautasítsa a támadásokat, amelyek egyre gyakrabban a személyét érintik.

     Ezt követően Oplatka ismerteti a kormányfőt édesapja vállalata miatt érő bírálatokat - nevezetesen a cég állítólagos részvételét a pályázat nélkül megrendelt autópálya-építésben, valamint a Dunaferrel összefüggő állításokat - s Orbán Viktornak a vonatkozó kérdésekre adott válaszait, megemlítve, hogy a kormányfő a bíróságot ajánlotta mindazok figyelmébe, akik továbbra is úgy hiszik, hogy törvénysértés történt.

     Végül a cikk részletesen szól arról, ami az interjúban a "messze a jobb szélen vitorlázó" MIÉP többek szerint antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatban elhangzott. Oplatka ismertette az ügyészségnek az üggyel kapcsolatos állásfoglalásait. Megállapította, hogy Orbán Viktor kitért a MIÉP egyértelmű, éles elítélése elől, s csupán annyit ismert el, hogy a vonatkozó kijelentések alkalmasak egyes polgárok önérzetének megsértésére, s hozzátette: a kormányfő szerint nem az antiszemitizmus jelent meg a labdarúgás nyelvében, hanem a foci kavarta szenvedélyek csúsztak el nem kívánatos irányba.

MTI
Vissza a kezdőlapra