Nemeskürty István a nemzet sikerélményeiről a VII. Polgári Gondola fórumán
A magyar társadalomnak az elmúlt évszázadban nem volt sikerélménye, csak tragédiái; a millenniumi ünnepségsorozattal végre megszületett egy közösségi sikerélmény - vélekedett Nemeskürty István a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szombati fórumán.

    A Polgári Gondola elnevezésű, immár hetedik alkalommal megrendezett dunai programon - a fórum témája a magyarság mibenléte volt - a millenniumi kormánybiztos utalt arra: az ünnepségsorozatot az az elv vezérelte, hogy a társadalom maga ünnepeljen, illetve úgy, és akkor tegye ezt a másfél éves millenniumi időszakon belül, ahogy, és amikor akar.

     Úgy gondolta: el kell érni, hogy az ország önmagát ünnepelje.

     Mint elmondta, sejtette, hogy az ünneplés leggyakrabban szobrok, emlékművek felállítását jelenti majd, de a legnagyobb öröme az volt, amikor - például emlékpark kialakításával - az önkormányzat a lakosság összefogásával tette rendbe a település egy részét.

     Az emlékművekkel kapcsolatos kritikákra utalva hangsúlyozta: mindegy, milyen emlékművet állított egyes település, a fontos az volt, hogy önként tegyék, és a lakosság örüljön annak.

     Nemeskürty István jelezte: nem mint kormánybiztost, hanem mint magyar állampolgárt bosszantotta az, hogy sokan csak a költségekkel foglalkoztak.

     Megjegyezte: legutóbb már olyat is hallott, hogy 80 milliárd forintba kerültek az ünnepségek.

     Ismertetése szerint 2000-re egymilliárd 260 millió forintot, 2001-re pedig 1,5 milliárd forintot szavazott meg számára az Országgyűlés. A több mint háromezer résztvevő települést tekintve ez nem is volt olyan magas összeg - vélekedett.

     Az ünnepségek hangulatát felidézve kiemelte: az elmúlt másfél évben a magyar nemzet örömmámorban úszott.

     A különböző települések lakói boldogok voltak, mert sikerült megvalósítaniuk valamit, amit ők akartak elérni, és mert úgy érezték, bizonyíthatóan alkotórészei az országnak - tette hozzá.

MTI
Vissza a kezdőlapra