A kormányfő, a magyar kormány, a parlamenti pártok nyilatkozatai a terrortámadásról
Az Egyesült Államok területén több célpont ellen elkövetett terrorista támadás az egész szabad világ ellen, így Magyarország ellen is irányul, márcsak azért is, mert az Egyesült Államok a NATO-n belül Magyarország katonai szövetségese - jelentette ki Orbán Viktor Berlinben a magyar nagykövetség épületében tartott délutáni rendkívüli sajtóértekezletén.

    A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy a rendkívüli egyesült államokbeli helyzetre való tekintettel megszakítja kétnaposra tervezett németországi látogatását és még kedden este visszatér Budapestre.

     A magyar kormány megdöbbenéssel értesült az Amerikai Egyesült Államok több városa és intézménye, valamint a békés polgári lakosság ellen intézett terrorakciókról - áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében, amelyet kedd délután juttattak el az MTI-hez.

     - A nemzetközi terrorizmus minden megnyilvánulását, mint embertelen és az európai polgári értékektől idegen bűntettet ítéljük el - tartalmazza a közlemény.A Magyar Köztársaság kormánya ezúton fejezi ki részvétét a terrortámadások áldozatai hozzátartozóinak.
 

Fidesz
MKDSZ
MDF
MSZP
MIÉP
SZDSZ
FKGP

MKDSZ

Az MKDSZ közleményben jelezte: mélységesen megdöbbentette a brutális terrorista támadás híre. Az erőszak minden formája ellentétes nemcsak a kersztény, hanem az általános alapvető emberi értékekkel - áll a közleményben, amelyben a szövetség nemzetközi összefogást szorgalmaz a terrorista tűzfészkek felszámolása érdekében.

A FIDESZ A TERRORTÁMADÁSRÓL

     - Az erőszak és a terrorizmus minden formája szemben áll alapvető emberi értékeinkkel - mondta az egyesült államokbeli hivatali és középületek elleni példátlan mértékű terrortámadás hírére reagálva az MTI érdeklődésére Pokorni Zoltán kedden.A Fidesz elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a tragédia áldozatainak és családtagjaiknak.Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb biztonságpolitikai partnere.Pokorni Zoltán szerint mind a kormánynak, mind pedig a parlament külügyi bizottságának fel kell vennie a kapcsolatot az euroatlanti partnerekkel, hogy kiderüljön: mi áll az embertelen, feltételezhetően terrortámadás hátterében.

AZ MSZP RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁSA

     Magyar Szocialista Párt mélységes megdöbbenéssel fogadta a washingtoni és New York-i hivatali és középületek elleni példátlan mértékű terrortámadás hírét - közölte az MTI-vel kedden Kovács László.A pártelnök kijelentette: az MSZP a leghatározottabban elítéli a kegyetlen, sok áldozatot követelő akciót, annak kitervelőit és végrehajtóit.

     - Az MSZP szerint ilyen támadásra semmiféle ügy nem ad magyarázatot vagy mentséget - tette hozzá. A magyar szocialisták részvétüket fejezik ki az Egyesült Államok kormányának, valamint az áldozatok hozzátartozóinak.

A MIÉP NYILATKOZATA

     - Mély részvéttel vagyunk az ártatlan áldozatok iránt, és az anyagi pusztulás is megdöbbentő, azonban a felelősséget természetesen az amerikai globalista politikának is viselnie kell, mert mindez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat - reagált Csurka István MIÉP-elnök az MTI-nek az egyesült államokbeli terrortámadások hírére kedden.

     - Az, ami Palesztinában és Izraelben történik, meg ami az egész világon, a globalizmus féktelen előrenyomulása, bizony egyenes következményként vonta maga után mindezt - mondta Csurka István.Szavai szerint a nemzeti rakétavédelmi pajzs kiépítése mielőtt elkezdődött volna, már meg is feneklett, most valakik megmutatták az USA-nak, hogy nem sebezhetetlen. Hozzátette: az a támadhatatlanság, ami az első és második világháborúban fennállt, most összeomlott.

     - Ezt a részvétnyilvánításhoz feltétlenül hozzá kellett tennünk - zárta nyilatkozatát a MIÉP elnöke.

AZ SZDSZ NYILATKOZATA

     Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pártja nevében táviratban fejezte ki részvétét az amerikai nagykövetnek és rajta keresztül a sérülteknek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak az egyesült államokbeli hivatali és középületek elleni példátlan mértékű terrortámadás kapcsán.

     Kuncze Gábor az MTI-nek nyilatkozva kedden kijelentette: megdöbbentőnek tartják, ami történt.

     Mint mondta, az SZDSZ mindig is elítélte terrorizmust és annak minden formáját.

     Vélekedése szerint nagy higgadtságra és nyugalomra lesz szükség a demokratikus erők részéről a helyzet kezeléséhez.

     - Minden demokratikus erőnek össze kell fognia annak érdekében, hogy gátat vessenek a gyűlöletnek, és legszélsőségesebb formájának, a terrorizmusnak - fogalmazott Kuncze Gábor.

AZ MDF NYILATKOZATA

     - A legrosszabb rémálmot is meghaladta, ami történt, most válaszút elé került az emberiség - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek kedden, az egyesült államokbeli terrortámadás kapcsán.Az MDF elnöke elmondta: hiszi, hogy félre kell tenni mindent, ami a nemzetek szemben állásában jelen van, hiszen "emberéletek, kultúrák léte forog kockán ebben a történelmi pillanatban".- Hiszem, hogy a magyar társadalom egy emberként elítéli ezt a szörnyű cselekményt - jelentette ki Dávid Ibolya. Hozzátette: pártelnökként elítéli a cselekedetet, gyászolja az áldozatokat és a cselekmény szörnyűségére hívja fel a világ figyelmét, mert - szavai szerint - igenis legyőzhető a gonoszság a világban.

FKGP

     Szabó János kisgazda honvédelmi miniszter embertelennek, döbbenetesnek és borzalmasnak nevezte az Egyesült Államok ellen indított terrortámadást.

     A politikus kedden az MTI-nek úgy fogalmazott: a civilizált világ elleni támadással kapcsolatban egyetlen demokratikus berendezkedésű ország sem maradhat közömbös.

     Szabó János hangsúlyozta: a terrorizmus elleni védekezésben világszerte összehangolt intézkedésekre van szükség.

MTI
Vissza a kezdőlapra