Csángóellenes gyűlés Klézsén
Keserű szájízzel kanalazták a savanyú levest
(Klézse) Szeptember másodikán a Bákó városától 15 kilométerre lévő Klézse (Cleja) községben, a délelőtti misét követően megalakult a román római katolikus egyház Dumitru Martinas Egyesületének helyi fiókszervezete.

A magyar és csángóellenes kirohanásokkal teli gyűlésen a helyi román lakosokon kívül Bákó város parlamenti képviselői (Nicolae Sersea, Dan Constantinescu), a Megyei Tanács alelnöke (Dumitru Braneanu) és a Dumitru Martinas Egyesület elnöke (Gheorghe Bejan) is jelen volt. A gyűlés csángóellenes vezetői a fiókszervezetet "a község nyugalmát megzavaró sorozatos (magyar-csángó) provokációk" válaszlépéseként alakították meg. Keserű szájízzel kanalazták aznap a klézsei csángók a vasárnapi savanyú levest és galuskát, hiszen nagyon jól tudták, hogy néhány házzal odébb, a templomban őket becsmérlik és gyalázzák a helynok. A templomfalak között mandinerező szitkok és valótlanságok ugyan nem hallatszottak el a csángó magyarok vasárnapi megterített asztalához, mégis mindannyian átérezték az ártó szándék kegyetlen fojtogatását. Tisztában voltak azzal, hogy a gyűlésről hazatérő agymosott szomszédok ezután még jobban utálni fogják őket.

A bákói román nyelvű napilap (Desteptarea) szeptember harmadikán, hétfőn főhelyen számolt be a történtekről (Együtt a magyar támadások ellen). "Hitelesen tájékoztat a hazugságokról és koholt vádakról", anélkül, hogy a másik felet megkérdezték volna. A gyűlés vezetői és a fiókszervezet megalapítói azt javasolják a helyi csángó magyaroknak, hogy ha magyar iskolát kívánnak, akkor keressenek más lakhelyet maguknak. Agresszív és aljasul terjeszkedni kívánó népnek mutatják be őket, holott a helyi csángók mindössze (békésen) - élni kívánnak.

Élni és magyarul tanulni (jelenleg bujkálva, lakóházakban tehetik csak) és identitástudatukat megőrizve (a külső nyomás miatt ez szinte lehetetlen). A gyűlésen elhangzott koholt vádak és kitalált történetek pedig mind-mind olaj volt a tűzre.

A kérdés már csak az, hogy ez a tűz elégeti-e vagy sem ezt a maroknyi kisebbséget.

Ilonczai Tamás tudósítása a Romániai Magyar Szó szeptember 14-i számából
Vissza a kezdőlapra