Alapkőletétel a Debreceni Egyetemen
A felsőoktatás fejlesztése a felemelkedés lehetőségét nyújtja az országnak - hangsúlyozta Pálinkás József hétfőn abból az alkalomból, hogy elhelyezte a Debreceni Egyetem (DE) társadalomtudományi és egészségtudományi oktatási központjának alapkövét.

    Az oktatási miniszter a cívis városban elmondta, hogy a főváros mellett elsősorban a nagy vidéki centrumokat - Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Pécs és Kaposvár - fejlesztik; ezekben a városokban jelentős a hallgatói létszám-emelkedés.

     Pálinkás József kitért rá, hogy az idén 149 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, s közülük 97 ezer diákot vettek fel.

     Államilag finanszírozott oktatásban 55 ezren vesznek részt, közül 43 ezren nappali tagozaton - fűzte hozzá.A következő években folytatódó felsőoktatás fejlesztési programról szólva közölte, hogy a költségvetésből 2002 és 2006 között százmilliárd forintos összeget terveznek ilyen célokra fordítani.

     Reményét fejezte ki, hogy az egyetemek és főiskolák nemcsak oktatási és tudományos, hanem kulturális központjai is lesznek a térségeknek.

     Beszámolt arról, hogy a kormány 5,7 milliárd forinttal megemelte a jövő évi oktatási költségvetést; ebből 2,4 milliárd forintot fejlesztésre, 3,3 milliárdot pedig a működési költségek növelésére fordítanak. Ez utóbbi keretből oldják meg a jól működő természettudományi karok direkt költségvetési támogatását - fűzte hozzá.

     A szaktárca vezetője fontos oktatáspolitikai célként jelölte meg a hazai természettudományi oktatás megerősítését, s azt, hogy úgymond visszacsalogassák e karokra a természettudományoktól átmenetileg elfordult diákságot.

     Pálinkás József végezetül arról beszélt, hogy a debreceni az országban a legnagyobb felsőoktatási beruházás, a korábbi 7,7 milliárd forintos beruházási keretet a kormány a közelmúltban 1 milliárd forinttal megnövelte, amelyből megépülhet az egyetem új könyvtára.

     A társadalomtudományi és egészségtudományok oktatási központ alapkő-letétele kapcsán Győry Kálmán akadémikus, a DE rektora elmondta, hogy az 1,3 milliárd forintos költséggel felépülő központ része annak a nagyszabású egyetemfejlesztési programnak, amelynek a következő állomása az élettudományi intézet beruházása lesz.

     Kósa Lajos polgármester az alapkő-letétel alkalmával kijelentette: az egyetem jelenléte versenyelőnyt jelent Debrecen számára. Példaként említette, hogy az egyetem nélkül a technológiai iparágak nem tudnának Debrecenben meghonosodni.

MTI
Vissza a kezdőlapra