A Dunaferr Rt. közleménye
     A Dunaferr Rt. vezetése károsnak és veszélyesnek ítél minden, a vállalatcsoport gazdasági helyzetével kapcsolatos valótlanságot állító kijelentést, a tényeket eltorzító csúsztatást. Különösen aggasztó, ha ezek a kijelentések olyan személy szájából hangzanak el, aki tíz évig irányította a társaságcsoportot. Horváth István bizottsági meghallgatásával kapcsolatban a Dunaferr vezetése határozottan leszögezi:
 1. A Dunaferr nincs könnyű gazdasági helyzetben, de a gyár összedőlését latolgatni, a finanszírozó bankok elbizonytalanodásáról, a pénzükért aggódó szállítókról beszélni: erős csúsztatás és felelőtlen nógatás. Ezzel mint a társaságcsoportot tíz éven keresztül egészen 2001. elejéig irányító vezérigazgató, Horváth István is nyilván tisztában van.

 2.  
 3.  Horváth Istvánnak azt is pontosan tudnia kell, hogy mi az oka a Dunaferr jelenlegi gazdasági-pénzügyi problémáinak, hiszen ezek döntő része az ő vezetése alatt halmozódott fel. Az idei évre tervezett veszteség egyértelműen az elmúlt évek gazdálkodásának a hatása és nem az új menedzsment vagy a parlamenti vizsgálódást eredménye.

 4. Horváth István szavainak megbízhatóságát és az új menedzsment által megörökölt helyzetet jól mutatja a kokszolómű példája:

  a régi menedzsment még tavaly is azt nyilatkozta, hogy csak 2008-ban, a kokszolómű élettartamának lejártakor kell új technológiai rendszerre áttérni.

  A valóság ezzel szemben az, hogy már az idén milliárdokat kell fordítani a kokszolómű életben tartására, s további 26 milliárdot előteremteni egy új kokszolóműre, amely ideális esetben három esztendő múlva kezdhet csak termelni.
   

 5. A finanszírozó bankok pontosan ismerik az új menedzsment céljait, üzleti tervét, és a kezdeti óvatosság után - bizalmuk jeleként - immár üzleti ajánlataikkal is megkeresik a Dunaferrt.

 6.  
 7. Pénzükért aggódó szállítók helyett - őszintén - inkább a fizetési morál Dunaferrt is sújtó általános romlásáról kell szólni. Feltehetően a gazdasági recesszió miatt, a sokáig megbízhatónak mutatkozó nyugat-európai vevők fizetési tempója is lelassult. Ez sem enyhít a társaságcsoport kétség kívül létező, de korántsem kezelhetetlen gondjain.
Vissza a kezdőlapra