Magyar delegáció utazott az ET Parlamenti Közgyűlésének ülésére
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szeptember 24-28. között Strasbourgban ismét plenáris ülést tart, amelyen többek között soron kívül megvitatja a demokrácia és a terrorizmus kérdéskörét az Egyesült Államok elleni múlt heti terrortámadások fényében.

    Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ülésszakra Surján László (Fidesz) vezetésével vasárnap magyar küldöttség utazott ki, amelynek tagjai: Braun Márton, Nagy Gábor, Szinyei András (Fidesz), Kelemen András (MDF), Kurucsai Csaba (FKGP), Bársony András, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Tabajdi Csaba (MSZP), Eörsi Mátyás és Lotz Károly (SZDSZ).A 42 európai országból érkező parlamenti képviselők megvitatják az Állandó Bizottság Büró jelentését a közgyűlés tevékenységéről, az albán és a fehérorosz választásokról, a biztonság és a bűnmegelőzés feladatairól a városokban, egy európai megfigyelő-hálózat kiépítéséről, valamint a gyermekek és serdülőkorú fiatalok érdekében folytatandó dinamikus szociális politikáról.

     A közgyűlés értékeli, hogyan teljesíti Ukrajna ET tagságából fakadó kötelezettségeit. Napirenden szerepel még egy új európai gyermekvédelmi stratégia kialakítása, valamint a nőcsempészet elleni harc megvitatása. A résztvevők áttekintik a kiutasítási eljárásokat, véleményt cserélnek a biztonság és a személyiség fokozott védelméről, az emigránsok és a menekültek jogáról a családi életre, a Nyelvek Európai Évéről, a délkelet-európai felsőfokú oktatásról, az ifjú tudósok helyzetéről, valamint a közép- és kelet-európai tudományos-műszaki fejlődésről.

     Vita várható arról, mennyiben teljesíti Grúzia ET-tagságból fakadó kötelezettségeit, az OECD tevékenységéről, valamint a csecsenföldi helyzetről. A képviselők áttekintik az ET monitoring tevékenységét is.

MTI
Vissza a kezdőlapra