EU-csúcs Brüsszelben
Rendkívüli csúcstalálkozót tartott Brüsszelben az Európai Unió. A szervezet vezetői az Egyesült Államok elleni múlt heti támadások következményeiről tárgyaltak. Tony Blair brit kormányfő várhatóan tájékoztatta kollégáit a Bush elnökkel folytatott megbeszéléséről, egyebek között az amerikai katonai tervekről.

Tudósítók szerint az EU állam- és kormányfői megerősíteték támogatásukat Washingtonnak, politikai áldásukat adjták az új terrorizmus ellenes intézkedésekre, és igyekeznek majd megnyugtatni a pénzpiacokat.

Legitimnek minősítettek egy konkrét célokra irányuló amerikai ellencsapást a terrorcselekményekre válaszul. Rendkívüli brüsszeli tanácskozásukon az EU-vezetők akciótervet fogadtak el a terrorizmus ellen, benne azzal a célkitűzéssel, hogy december 7-re szülessen meg az uniós szintű letartóztatási parancs kategóriája.

A jelenséget a világ és Európa számára súlyos kihívásnak minősítették - mondta a sajtónak a tanács soros elnöke, Guy Verhofstadt belga kormányfő. Kívánatosnak tartották azt is, hogy az amerikai ellencsapás az ENSZ égisze alatt folyjék. Azt is elmondta, hogy az elnökség érintkezésbe lép a tagjelöltekkel, s felkéri őket a rendkívüli csúcson elfogadott következtetésekhez való csatlakozásra. Így a dokumentumon ezúttal nem 15, hanem 28 ország vezetőinek aláírása szerepel majd.

Vissza a kezdőlapra