EU-csúcs pénteken
Brüsszelben bejelentették, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői pénteken csúcstalálkozót tartanak. A tanácskozás központi témája a New York-i és washingtoni terrortámadás következményei.

Az EU soros belga elnöksége megerősítette, hogy a tizenötök pénteken Brüsszelben rendkívüli csúcsértekezletet tartanak az Egyesült Államok elleni terrortámadások után kialakult nemzetközi helyzet megvitatására. Az elnökség hétfő délután kiadott közleménye szerint a tagországok külügy-, illetve európai ügyekkel foglalkozó miniszterei is részt vesznek a néhány órásra tervezett találkozón, amely este hatkor kezdődik.

Ugyancsak megbeszélésre gyűlnek össze - előre láthatólag csütörtökön - a bel- és igazságügyi miniszterek is, akik a terrorizmus elleni harcban uniós szinten megvalósuló együttműködés erősítéséről folytatnak megbeszélést. Napirendjükön szerepel a terrorizmus közös meghatározására tett javaslat, valamint egy egységes, az EU egész területén érvényes "európai letartóztatási és kiadatási parancs" bevezetésének a kérdése.

A belga külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy csütörtökön uniós delegáció - Louis Michel, a soros EU-elnök Belgium külügyminisztere mellett Javier Solana, az unió közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja - utazik Washingtonba, ahol Colin Powell külügyminiszterrel a terrorizmus elleni egyeztetett fellépésről is tárgyalni fog.

Vissza a kezdőlapra