Elindult a Gólyahír ajándékcsomag-küldő akció
Elindult a Gólyahír akció, így hétfőtől a fővárosi és vidéki iskolákban gyűjtik össze azokat az ajándékcsomagokat, amelyeket a magyarországi gyerekek a határon túli első osztályos magyar társaiknak szánnak.

    A Magyar Rádió, a Magyar Karitasz, a Rákóczi Szövetség, a Magyar Cserkészszövetség és más szervezetek által indított akció részleteiről szombaton adtak ismertetést Budapesten. Illényi Éva a program koordinátora elmondta: szeptember 17. és október 31-e között gyűjtik össze a magyarországi családoktól azokat a személyes ajándékokat, melyeket decemberben valamennyi határon túli magyar iskolába beiratkozó gyerekhez eljuttatnak.

     A cipősdobozba könyveket, író-, és tanszereket, matricákat valamint levelet és fényképeket csomagolhatnak az ajándékozók, de - tekintettel a szomszédos országokban érvényes vámszabályokra - élelmiszert és játékot már nem.

     A programban való részvételre eddig mintegy száz oktatási intézmény jelezte részvételi szándékát, ezekben az iskolákban mindegyikében egy kijelölt nevelő gyűjti össze a dobozokat. Az iskolák tanárai ezt követően a MÁV szállítmányozó vállalatához - az MM Cargo kft-hez - juttatják el az összegyűjtött ajándékokat. Az MM Cargo a csomagokat ezt követően a határon innen és túli Karitasz irodákhoz juttatja el, végül a szolgálat munkatársai szervezik meg a kiosztást.

     Magánszemélyektől a cipősdobozokat a Magyar Cserkészszövetség és a Magyarország Felfedezői szervezetek gyűjtik össze.

     A szervezők a program céljáról elmondták: arra akarják bátorítani a határon túli szülőket, hogy magyar iskolába írassák be gyermekeiket valamint hogy személyes kapcsolatokat teremtsenek a Kárpát-medencei magyar családok között. A Gólyahír üzenete, hogy minden határon túl magyar iskolába iratkozó gyerek fontos az anyaországban élők számára és nemcsak a nagypolitika, hanem saját, személyes kapcsolatok szintjén is - jelezték.

     Albert Gizella a MR Határok nélkül című műsor felelős szerkesztője közölte: eddig mintegy 5 ezer csomag összeállításáról kaptak visszajelzést az iskoláktól, de ahhoz hogy valamennyi határon túli magyar elsős kisiskolás kaphasson ajándékot összesen 30 ezer felajánlásra lenne szükség.

     Az akciót elindító szombat délelőtti ajándékcsomagoló programon részt vett az államfő felesége Mádl Dalma, Kövér László Fideszes, Lamperth Mónika MSZP-s, Mécs Imre SZDSZ-es, Hegedűs Loránd és Lentner Csaba MIÉP-es képviselők valamint a kormányfő felesége Lévai Anikó, akik közül többen magukkal hozták gyermekeiket is.

     Akik ajándékcsomagot szeretnének küldeni azok a Magyar Rádió 328-75-06-os budapesti telefonján vagy a 06-70-221-08-40-es információs mobiltelefonszámon jelezhetik szándékukat. A Gólyahír e-mail címe: golyahir@radio.hu.

MTI
Vissza a kezdőlapra