Gorsium: feltárták Pannónia főtemplomát
Feltárták Pannónia főtemplomát, s megkezdték az előtte húzódó fórum kibontását Gorsiumban - tájékoztatta az MTI-t Fitz Jenő régészprofesszor.A negyven méter hosszú és tizennégy méter széles templom az eddigi ismeretek szerint a legnagyobb volt a római kori Pannóniában - mondta el a római kori emlékek kutatását a Fejér megyei Tác határában negyvennégy esztendeje irányító tudós.

    A kisebb magaslaton álló épülethez oszlopokkal szegélyezett lépcsősor vezetett fel, előtte pedig a kilencven méter hosszú és negyvenöt méter széles tér, a fórum húzódott.

     A templom maradványait már kibontották, a fórum feltárásával jövőre szeretnének végezni a régészek. Az idei feltárás során a provincia egyik legfontosabb épületének maradványait hozták a felszínre, ugyanis a főtemplomnak kivételezett helyzete volt az egykori római birodalomban.Ezt az igazolja, hogy amikor a templom a II. században zajló markoman háborúk során súlyos sérüléseket szenvedett, Septimius Severus császár saját költségén újíttatta fel, s 202-ben pompás ceremónia keretében ő maga avatta is fel.

     Az épület 260-ban egy szarmata támadás során pusztult el, feltárt maradványaiból azonban rekonstruálni lehetne, annál is inkább, mert a római templomok egy stílusban, s azonos alaprajz alapján épültek.

     A régészek mindenesetre szeretnék, ha mind a főtemplomot, mind az előtte húzódó fórumot helyre tudnák állítani, értékes turisztikai látványossággal gazdagítva a térséget.

     Gorsium szent kerülete - amelynek a főtemplom és a fórum a része volt - a légi felvételek szerint kilenc hektárnyi területet foglalt el; eddig egyébként mintegy harmadát bontották ki, a teljes kibontásra többévi munkára van még szükség.

     Maga Gorsium (Alsó Pannónia császár- és vallási kultuszának központja) egyébként százötven-kétszáz hektárnyi területet foglalt el; ennek negyvennégy év alatt mindössze hat százalékát sikerült feltárni.

     A szakemberek szerint - mivel a római kori település fölé nem épült új helység - a maradványok régészgenerációk munkájával, teljes egészében kibonthatók lesznek.

MTI
Vissza a kezdőlapra