Caritas Információs Iroda
INFOSENDER - elektronikus médiaközpont
Egyházpolitikai heti hírösszefoglaló, 2001.09.15

Hírek

Elemzés

Hírek
 

Izrael támadja Arafatot
Jeruzsálem, Izrael, Augusztus 8.

Izrael rakétatámadással semmisítette meg a Palesztin Felszabadítás Népi Frontjának (PFLP) Ramallah-i irodáit. A támadás során életét vesztette Abu Ali Mustafa palesztin vezető. Mustafa az elmúlt évek alatt egyik legjelentősebb palesztin vezetőnek bizonyult. A támadás során a politikust az íróasztalánál ülve találta el egyik becsapódó rakéta. Az El Mundo spanyol napilap szerint a rakétatámadás Izrael politikai üzeneteként szolgál Yasser Arafat számára.

(Forrás: El Mundo, Augusztus 28)

Keresztények palesztin terror alatt
Beit Jala, Csiszjordánia, Augusztus 27

A Le Monde francia napilap a Beit Jalla városkában lejátszódó keresztényüldözésre hívja fel az olvasóközönség figyelmét. A palesztin várost többségében keresztény családok lakják. Az erőszak és a gazdasági krízis nyomására tömeges kivándorlás indult meg az Amerikai Egyesült Államok és Dél Amerika irányába. A város keresztény lakosainak száma rohamosan csökken.

(Forrás: Le Monde, Augusztus 27)

A Vatikáni Rádió kénytelen frekvenciát változtatni
Vatikán, Augusztus 28.

Augusztus 31-től a Vatikáni Rádió új frekvenciára kényszerül. Az új olasz törvények redukálják az elektromágneses kisugárzást, és ezen a területen a világ legszigorúbb törvényeinek bizonyulnak. Mivel a Vatikáni Rádió az új normáknak nem felel meg, számos támadásnak lett kitéve. A legagresszívabb támadók a volt jobboldali kormányból kerültek ki. Májusban, a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként, a Vatikáni Rádió közölte az új frekvenciáit. A pápai rádióállomás és a Rádió Montecarlo között megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy a Vatikáni Rádió a magyar, cseh, szlovák, lengyel és német nyelvű adásait középhullámon sugározhassa. Az említett nyelvek adásait a Monaco-i hercegség területéről fogják a műholdak felé sugározni. A Santa Maria in Galeria adó (Rómától 20 km-re) 600 kw-ról 100/150 kw-ra kellett, hogy csökkentse frekvenciáit. A vita akkor robbant ki, amikor a lakosok nemtetszésüket jutatták kifejezésre a frekvenciák negatív hatásaira vonatkozóan. Az új frekvenciaterv az Eutelsat Hot Bird 2 műholdon egy új kanális létrehozását is kilátásba helyezi, amely más európai nyelveken fogja sugározni a Vatikáni Rádió adásait. Willer Bordon - volt környezetvédelmi miniszter - az elektromos áram kikapcsolásával fenyegette a pápai rádióállomást, amennyiben nem szervezi újra frekvenciáit az új törvények értelmében.

(Forrás: Zenit, ZG01082801)

Hitler Vatikánra vonatkozó tervei
Rimini, Olaszország, Augusztus 28.

Andrea Tornielli olasz író és történész kiadta új könyvét „XII. Piusz, a pápa és a zsidók” címmel. Könyvében határozottan kijelenti, hogy Hitler a Vatikán teljes megsemmisítését adta ki parancsba. Két terve volt ezzel kapcsolatban: a Vatikánt a földdel egyenlővé tenni, és a pápát Liechtenstein hercegségbe száműzni, ahol a német Wehrmacht foglya lett volna. Hitler 1943-ban adta ki ezt a parancsot, hogy megtorolja a zsidóknak nyújtott segítséget, és feleletet adjon az egyháznak a náci rendszerrel szembe tanúsított ellenállására - írja Tornielli. 1943 szeptember 8-án Badoglio marsall tűzszünetet írt alá Olaszország és a Szövetségesek között. Hitler tehetetlen dühében elrendelte a Szentszék teljes megsemmisítését, amelyet a pápa Liechtenstein-i deportációja követett volna. Karl Wolf generális, az SS akkori parancsnoka nem hajtatta végre Hitler parancsát, így az ördögi terv kivitelezése elmaradt. Giulio Andreotti, Olaszország volt miniszterelnöke, augusztus 22-én megvédte Tornielli tézisét. Andreotti hangsúlyozta XII. Piusz érdemeit. Nem tartja reálisnak azokat az ítéleteket, amelyek ezt a pápát azzal vádolják, hogy nem tett semmit a zsidóüldözés ellen. Tornielli XII. Piusz gyenge pontját nem a náci rendszer elleni cselekedeteiben, hanem a kommunizmustól való nagy félelmében látja. Tornielli tézise más történelmi könyvekben is megjelent. Egyik legismertebb könyv ezek közül Antonio Gaspari műve (A zsidók, XII. Piusz és a fekete legenda). XII. Piusz 1958. október 9-én halt meg Castel Gandolfoban. Pinchas Lápide héber tudós szerint közvetett és közvetlen módon 800.000 zsidó köszönheti neki az életben maradását. Pacelli személyesen olvasta Hitler „Mein Kampf” könyvét, és kezdettől veszélyesnek tartotta a benne meghúzódó ideológiákat. Az elődje idejében kiadott Mit brennender Sorge kezdetű enciklika az egyetlen náciellenes enciklika, amelynek a szellemi szerzője maga Pacelli volt.

(Forrás: Zenit, ZG01082802)

A Saddam dinasztia
Bagdad, Irak, Augusztus 28.

Saddam Hussein iraki diktátor, aki magát Nabukodonozor babiloni királlyal hasonlítja össze, súlyos betegségben szenved. Hogy dinasztiájának hatalmát megtarthassa, fiát, Quasai-t készíti fel a hatalom átvételre – írja egyik jelentésében a Financial Times angol lap. A 64 éves diktátor legkisebb fia 1996-ban súlyosan megsebesült, és félig lebénult egy merénylet következtében. Quasai 35 évesen a bagdadi elit katonai alakulatok parancsnoka, és az iraki titkosszolgálatok vezetője.

(Forrás: The Finantial Times, Augusztus 28)

Tehetetlenek a nemzetközi szervezetek

Gino Strada, az Emergency nemzetközi orvosi segélyszervezet alapítója, hangsúlyozta a Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában, hogy a világon egyre nagyobb kereteket ölt az éhezés. Szerinte újra kell értelmezni, és át kell alakítani a nemzetközi segélyszervezeteket, mert azok jelenleg képtelenek megküzdeni a szegénység és az éhezés okozta hatalmas szociális problémákkal. A FAO és a Világbank alapjai nem bizonyulnak hatékonynak a világméretű humanitárius katasztrófa megfékezésében. Az ENSZ nem humanitárius szervezet, ezért Strada lehetetlennek tartja azt, hogy hierarchiája humanitárius tervek lebonyolítására lenne képes. A több millió humanitárius akció világszerte önkéntes csoportoktól származik. A kis szervezetek sokkal többet tesznek a szociális problémák megoldása érdekében, mint a gigantikus adminisztratív és operatív rendszerrel rendelkező „elefántok”. Strada abban látja a probléma egyik gyökerét, hogy a nemzetközi mammutszervezetek kevés szakképzett emberrel rendelkeznek. A humanitárius segélyakciókat nem lehet a politikával összekapcsolni, mint ahogy nem volna szabad a politikát a gazdaság szolgálatába állítani. Ezekben az esetekben ugyanis monstrumok keletkeznek, amelyek ahelyett, hogy a táplálkozás problémáit megoldanák, az éhezést tartják fenn.

(Forrás: Corriere della Sera, Augusztus 28)

A kereszténységnek radikális reformra van szüksége
Erfurt, Németország, Augusztus 29.

Joachim Wanke, aki 1994-től az Erfurt-i egyházmegye püspöke, kihangsúlyozta a Die Welt német lapnak adott interjújában, hogy az egyház nem beszélhet addig újraevangélizációról, amíg önmagát radikálisan meg nem változtatja. Fontos, hogy újra Isten váljon az egyház központi kérdésévé – hangsúlyozta Wanke. A morális tanoknál sokkal fontosabb a megélt hit. A keresztény hit dialóguson alapszik. Istent keresni, és közben újra felfedezni az ember méltóságát és értékeit a biotechnológiák útvesztőiben - fontosabb most, mint bármikor. A mai ember legfontosabb kérdései: honnan jövök, és hova tartok? Hiába szalad világtörténelmi kiállításokra, ha a saját történelmét nem ismeri. A modern ember legnyomasztóbb kérdése saját identitása. Ez számos emberben állandó nyugtalanságot eredményez. A kereszténységnek szüksége van egy új, radikális istenhitre. Az egyháznak először is önevangelizációról kell beszélnie, mielőtt az újraevangélizációra rátérne. Ha a 20. századot az ökumenizmus századának nevezzük, akkor jogosan mondhatjuk, hogy a 21. század a vallások párbeszédének százada lesz. Ahhoz, hogy a kereszténység megállja a helyét a világvallások dialógusában , szükséges, hogy tisztán lássa saját pozícióját.

(Forrás: Die Welt, Augusztus 29)

Sátánista weboldalak veszélye
London, Anglia, Augusztus 29.

A Times angol lap az Internet új veszélyére hívja fel olvasótábora figyelmét. A sátánista web- oldalak számos gyereket és fiatalt fertőznek meg „tanaikkal”. Naponta nő azon gyerekek és fiatalok száma, akik „okkult” oldalakat látogatnak a világhálón. Az Egyesült Királyságban több mint ezer kultusz létezik az elektronikus piacon. Számos kultusz a világhálónak köszönheti népszerűségét. Az elektronikus kultuszok hatására 15 öngyilkossági esetet regisztráltak az év folyamán. Szakértők szerint a hivatalos állami szervek alig tesznek valamit ezen egyéni tragédiák megakadályozása érdekében.

(Forrás: Times, Augusztus 29.)

Feszültség a görög kormány és az ortodox egyház között
Athén, Görögország, Augusztus 29.

Cristodoulos görög-ortodox érsek kérte Simitis miniszterelnök kormányától, hogy semmiképpen ne töröljék a személyazonossági igazolványokból a vallási hovatartozás megjelölését. Az ortodox egyház több, mint három millió aláírást gyűjtött össze ennek érdekében. Mivel a lakosságnak több, mint egynegyede aláírta az egyház tiltakozó nyilatkozatát, Cristodoulos egy referendum jóváhagyására akarja kötelezni a görög kormányt. A vallási megkülönböztetés ellentétben van az európai standardokkal, és alkotmányellenes - ezért Simitis kormánya elutasította az érsek követelését.

(Forrás: Guardian, Augusztus 29)

Európa új pénze
Frankfurt, Németország, Augusztus 31.

A Közép - Európai Bank elnöke, Wim Duisenberg, hivatalosan bemutatta az új európai pénz különböző formáit. Az Eurot 2001. január 1-jétől az Európai Unió 15 országa közül tizenkettőben hivatalosan használni fogják. Az eddig csak virtuálisan létező pénznem hamarosan az emberek zsebében lesz – hangsúlyozta Duisenberg lelkesen. Nem örülnek ennyire a kis- és közepes vállalkozások tulajdonosai, akiknek nem volt elég idejük felkészülni az új pénznem bevezetésére. Az Euroról további információkat a { HYPERLINK "http://www.euro.ecb.int" }www.euro.ecb.int oldalon találhatnak.

(Forrás: 24 ORE; Augusztus 31)

Krízisben a Világbank
Washington, AEÁ, Szeptember 1.

A Világbank gazdasági krízisben van. Mindazok, akik kritizálják, méreteinek a csökkentését, vagy teljes feloszlatását követelik. Ha a társadalmi fejlesztés legnagyobb intézménye magán- vállalkozás lenne, akkor vezérigazgatóját már rég elbocsátották volna. Nem ez történik viszont Jim Wolfensohnnal, a Világbank elnökével, akinek mandátumát további öt esztendőre hosszabbították meg. A Világbank jelenlegi krízishelyzete csak részben írható Wolfensohn számlájára. Sokkal nagyobb teher hárul ez ügyben a bank részvényeseire.

(Forrás: Foreign-Policy, Szeptember – Október 2001)

A halál ügyvédje
Bern, Svájc, Augusztus 30

Svájcban, ahol a tervezett és levezetett öngyilkosság megengedett, évente 150 beteg vet tudatosan véget az életének. Az öngyilkosságot az orvosok által előírt módszerekkel végzik el, és a folyamatot különböző szervezetek képviselői tartják figyelemmel. Egy ilyen „halálhozó” szervezet a Dignitas. A Die Zeit német lap a Dignitas alapítójával készített interjúban a halálipar továbbfejlesztéséről számol be. Ludwig A. Minelli volt újságíró terve az, hogy a közeljövőben nem csak öregeket akar a halálba segíteni, hanem ezt az utat ajánlja a szellemi fogyatékosoknak és a depresszióban szenvedőknek is. A Dignitas évente 14 – 15 ember öngyilkosságánál vesz részt. A halál kultúrája tovább fejlődik, és egyre gigantikusabb méreteket ölt.

(Forrás: Die Zeit, 36/2001)

Szíria sérti Libanon függetlenségét
Libanon, Szeptember 7.

Nasrallah Sfeir pátriárka a libanoni maronita közösség nevében elítéli Szíria imperialisztikus politikai megnyilvánulásait. Sfeir szerint Szíria uralja úgy a politikai, mint a gazdasági életet, megbénítja a demokrácia fejlődését, és sérti az emberi szabadságot. A szír hadsereg jelenléte a cédrusok országában 1976-ban kezdődött el, és azóta Libanon Damaszkusz egyik protektorátusává vált.

(Forrás: La Vanguardia, Szeptember 9)

Az AEÁ-ban csökken a kivégzések száma
Washington, AEÁ, Szeptember 7.

Már második éve csökken az Egyesült Államokban a kivégzések száma. Ez leginkább Texasra és Virginiára jellemző. Ebben az évben 48 kivégzést regisztráltak, és további 14-et terveznek a következő hónapokra. Ez 27%-os csökkenést jelent 2000-hez viszonyítva. A kivégzések száma több mint 1/3- al eset vissza 1999-hez mérve, amikor 98 személynek oltották ki hivatalosan az életét.

(Forrás: Washington Post, Szeptember 6.)

Amerika terror alatt
New York, AEÁ, Szeptember 12.

A terrorizmus elleni szervek kutatásai alapján a New Yorkban és Washingtonban elkövetett terrorcselekedetek hátteréből egyre világosabban Osama bin Laden milliomos terrorista alakja körvonalazódik ki. Amerika legfontosabb gazdasági szimbóluma, a Word Trade Center két hatalmas tornya percek alatt dőlt össze, miután két Boeing típusú személyszállító gép beléjük ütközött. A Pentagon épülete súlyosan rongálódott, szintén egy ilyen ütközés következtében. A halottak számát több ezerre becsülik. Osama bin Laden a nemzetközi terrorizmus egyik hírhedt vezéralakja, és jelenleg Afganisztánban él. Az afgán talibán kormány nem hajlandó kiszolgáltatni a terrorista vezért.

(Forrás: New York Times, Szeptember 12)

Elemzés

Amerika katasztrófája

A múlt keddi terrortámadás egy médiaüzenet volt a modern világ számára – hangsúlyozza több nyugati szociológus. A precíz forgatókönyv szerint lezajlott jelenet kivitelezői nem holmi jöttment zeloták, szegény terroristák voltak. Nem a megszokott iszlám katonai támadás volt ez. Végrehajtói a szekularizált nyugati társadalom ismerői voltak. A végrehajtók beépültek abba a társadalomba, amelyet aztán halálosan és precízen megsebeztek. Ez egy olyan faktor, amelyen minden értelmes embert el kell, hogy gondolkodjon - mondta Jodi Wilgoren a New York Timesnak adott interjújában. A megsemmisített Word Trade Center és a megsebzett Pentagon az „american dream”-et roppantotta össze világszerte az emberekben. Amerikában elharapózott a kétségbeesés és a gyűlölet. Arab külsejű amerikaiak esnek a belső erőszak áldozatául. Bush, hogy hatalmát visszanyerje és megerősítse Afganisztán felé irányítja nemzete figyelmét, jóllehet nincsenek megerősített hírek arra vonatkozólag, hogy ki állhat az események hátterében. "a terror nem lehet az iszlám hit valós tükröződése" – hangsúlyozta Bush, hogy csökkentse a belső feszültséget. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Larry Kingnek, a CNN neves riporterének adott nyilatkozatában úgy vélekedett: ma még korai lenne a nemzetközi terrorizmus elleni koalícióról beszélni, és az Egyesült Államok helyesen tenné, ha kétszer is meggondolná, mielőtt katonai akcióba fog, és ártatlan embereket öl meg. Ez ugyanis Mubarak szerint elkerülhetetlen lenne, ha az amerikaiak Afganisztánban Oszama bin Laden nyomába erednek. „Keményen kell dolgozni, nem szabad sietni, el kell kerülni a következtetések túl korai levonását, amikor még nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy ki követte el a terrorakciókat” – hangsúlyozta Mubarak. Donald Rumsfeld, az amerikai védelmi miniszter, vegyi és biológiai fegyverekkel végrehajtott terrortámadásokra számít. Közölte, hogy titkosszolgálati információk szerint Oszama bin Laden tömegpusztító fegyvereket próbál beszerezni. Az amerikai védelmi minisztérium egyik szakértője már napokkal a múlt keddi merényletek előtt figyelmeztetett a lehetséges vegyi és biológiai támadás veszélyére. Megnevezte a lépfene baktériumát, mely olcsón és egyszerűen kitenyészthető, s akár permetezőgépekkel is eljuttatható a kívánt helyre. A heveny fertőző betegség a légzőközpontot bénítja meg, így a fertőzöttek fulladás következtében halnak meg. Eddigi adatok alapján az Amerikai Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokban 62 ország 5856 polgára vesztette életét - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium. Ez az adat még nem tekinthető véglegesnek - tette hozzá Richard Boucher külügyi szóvivő. New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ két tornyának romjai közül 201 holttestet emeltek ki eddig, s közülük 135-öt sikerült azonosítani. Az eltűntek száma 5422 fő; ez a szám tartalmazza annak a két repülőgépnek az utasait és személyzetét is (összesen 157 embert), amelyet a terroristák a két toronynak kormányoztak. Washingtonban a védelmi minisztérium adatai szerint 85 holttestet sikerült kiemelni a romok alól, de összesen 189 a halottak illetve eltűntek száma.

(Forrás: New York Times, Szeptember 15)
Vissza a kezdőlapra