EU-bővítés - A Standard and Poor's az uniós tagjelöltek sebezhetőségéről
A feltörekvő piaci gazdaságok közül az EU-tagjelölt országokat fogják a legkevésbé érinteni az amerikai terrortámadások gazdasági utóhatásai - közölte pénteken Londonban kiadott jelentésében a Standard and Poor's.

     A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő cége szerint az érintett országok szuverén adósi besorolásainak széles szóródása ugyanakkor azt jelzi, hogy a csoport egyes tagjaira erősen különböző mértékben fognak hatni az amerikai terrorcselekmények következményei.

     A besorolások skálája Szlovénia elsőrendű A osztályzatától Románia spekulatív B devizaadósi szintjéig terjed (a második legjobb hosszú távú küladósi osztályzat Magyarországé és Csehországé, stabil kilátású A mínusszal). Az EU-csatlakozási tárgyalások haladtával azonban ezek az országok a következő egy évben haladást fognak elérni a strukturális reformokban, valamint a megfontolt költségvetési és monetáris politikák fenntartható elegyének kialakításában, ami lehetővé fogja tenni, hogy az európai feltörekvő gazdaságok viszonylag épségben keveredjenek ki a jelenlegi válságból, ahogy az 1998-as orosz válság után is történt - áll az S and P jelentésében.

     A hitelminősítő szerint a változó globális politikai folyamatok és a bizonytalanságok erősíthetik a jelölt országokban az EU-csatlakozás támogatottságát, és elhallgattathatják azokat az uniós hangokat, amelyek a bővítés lassítását szorgalmazzák.

     A Standard and Poor's szerint az éllovas kelet-európai EU-tagjelöltek - például Magyarország, Szlovénia és Csehország - szuverén hitelbesorolásai közelítenek a fejlett gazdaságokéhoz, és ez külön osztályba sorolja ezeket az országokat a feltörekvő térségen belül, gond nélküli hozzáférést biztosítva nekik külső finanszírozási forrásokhoz. A növekedés lassulása azonban a térség egészében nyomást fog gyakorolni az adóbevételekre, s emiatt erőteljesebb költségvetési megszorításokra lesz szükség a magasan besorolt jelölt országokban, elsősorban is Csehországban és Lengyelországban. Mindkét ország máris fenntarthatatlan - 10, illetve 4,5 százalékos GDP-arányos - költségvetési deficitekkel küszködik, s folyómérleg-hiányaik is 5-6 százalék körül jár - áll a hitelminősítő londoni irodájának jelentésében.

     A másodvonalbeli országok közül Horvátországot és Szlovákiát sebezhetővé teszi a magas külső finanszírozási igény és a korlátozott költségvetési rugalmasság. - írta a Standard and Poor's.

MTI
Vissza a kezdőlapra