Képes Ifjúság 2001. szeptember 12-i szám
6. oldalán megjelenő cikk
A millenniumi év végén
Főkonzulátus nyílt Szabadkán

Augusztus 17-én Szabadkán az egyik legszebb szecessziós stílusú épületben, a Lifka-házban megnyílt a Magyar Köztársaság főkonzulátusa. A ceremónia fő vendége – a megjelent politikusok, meghívott közéleti személyiségek és érdeklődők mellett – Orbán Viktor, magyar kormányfő és Zoran Đinđić, Szerbia miniszterelnöke volt.

Orbán Viktor megköszönte a vajdasági magyaroknak, hogy a megpróbáltatások ellenére is kivárták ezt a pillanatot és reményét fejezte ki, Jugoszláviának még sokáig lesz olyan kormánya, amely lehetővé teszi, hogy az itt élő magyarok otthon érezhessék magukat. Magyarország polgárai abban érdekeltek, hogy a két ország között jó viszony alakuljon ki, mert ahol a szomszédok megértik egymást, ott jó élni.
Zoran Đinđić hangsúlyozta, különös jelentősége van a külképviselet létrehozásának az itt élő magyarok számára, hiszen ez a közösség fontos tényezője volt a szerbiai változásoknak. Véleménye szerint az ország adósa a magyar kisebbségnek, ezért ő személyesen vállal kötelezettséget, hogy az itteni magyarok mindig megkapják az európai normák szerint őket megillető jogokat.

Huszár János megbízott főkonzul kiemelte, hogy a főkonzulátus a két ország gazdasági együttműködésének és a segítségért, tanácsért hozzájuk fordulók ügyintézésének az egyszerűsítését kívánja szolgálni.

Pandur József, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete szerint a főkonzulátusok az általános konzuli tevékenységeken kívül (állampolgársági ügyek, vízumkiadás, letelepedés és bevándorlás, honosítás, okmányhitelesítés stb.) szerepet vállalnak a kulturális és gazdasági kapcsolatok, a határ menti együttműködés fejlesztésében is, de fontos feladatauk a lakossággal való kapcsolattartás és a magyar kisebbség helyzetének a figyelemmel kísérése.

(L.)
Vissza a kezdőlapra